Военни и доброволци помагат за разчистване на калта, наносите и

...
Военни и доброволци помагат за разчистване на калта, наносите и
Коментари Харесай

Имало ли е незаконна сеч в Карловско - версиите на властите и местните жители се разминават

Военни и доброволци оказват помощ за почистване на калта, наносите и дърветата по улиците и домовете на хората след невижданите наводнения. Оттеглилата се вода сподели същинския апокалипсис в Каравелово след потопа. Имало ли е противозаконна сеч в региона обаче - версиите на локалните поданици и на управляващите се разминават.

Стадионът на селото се е трансформирал в спонтанен склад за дърва - водата е домъкнала големи трупи.

" Това са рязани дървета, неприбрани даже и като имаше прогноза, че ще има катаклизми. Правили сме освен подписки, акции... Мафията е безусловно неудържима ", споделя локална жителка.

" 40 години секат дървета горе, ние там бяхме създали барикади да стопираме камионите ", прибавя различен мъж.



Вече 44 години Дора Шопова е секретар на читалището в село Каравелово. Мисли за него, повече в сравнение с за родния си дом. Днес стои ядосана и тъжна пред разрушената постройка цялостна с тиня, клони и трупи.

" Тази противозаконна сеч, къде отива, за какво няма човек от властта, който да ги спре. Това са трупи от горната страна. За мен това е - ние се намесихме на природата и тя грубо ни отмъщава. За първи път виждам такова нещо ", споделя Шопова.

Кметът на Карлово също не помни сходна картина. Поне през последните 20 години.

" Възможните аргументи са две - сеч, която тези дървета са отсечени иса оставени. Другото е с тези дървета да е свлякла и дървета, които не са сечени, само че едно ще ви кажа - в Каравелово, Богдан и Слатина са свлечени няколко хиляди кубика дървен материал. Такова нещо и аз не съм виждал, възрастните хора в трите села не помнят такова нещо ", сподели Емил Кабаиванов.



По предписание на министъра на земеделието Явор Гечев стартира вътрешна инспекция за осъществяваната сеч в региона на Карлово. До момента резултатите демонстрират, че в землищата на двете най-силно наранени от изобилните дъждове села - Каравелово и Богдан сечите, които се правят, са на дребна повърхност.

Провежданите сечи са с ниска активност и опазване на непрекъснатото горско покритие, като се изключи 16 декара дефинитивни сечи. Там към този момент има млада гора с височина на подрастващите дървета от 1 метър. Голяма част от плануваните сечи не са завършили, като всички са в сходство с 10-годишен проект, направен по условията на настоящото горско и екологично законодателство. Те са съобразени и със съпътстващите ги екологични разбори. В околните дни следва и правенето на повсеместен отчет от Изпълнителна организация по горите.



Около реките и непрекъснатите водни течения има забранителен режим да се прави сеч, според Международния документ за вярно и стабилно ръководство на горите. Голяма част от дърветата, които виждаме изкоренени в репортажите, са точно от тези зони, в които работи забранителният режим.

Според локалните дърветата са били нарязани в гората, само че оставени там, с цел да бъдат продадени, когато цената им се увеличи. Служебният аграрни министър обаче съобщи, че на този стадий данните не удостоверяват поголовна сеч в района.



" Първоначалната инспекция дотук е, че сечите са доста ниска активност, т.е. не би трябвало да има проблеми от поголовни сечи в този регион, само че дървесина... Ще ви кажа какво ми рапортуваха сътрудниците на първите огледи - 15 метра от едната страна и от другата страна на всяко от деретата е така наречен екологична зона, където нямат право да се пипат дърветата. В момента това цялото нещо по продължение на 15 км нагоре към връх Богдан е свалено в селата.

Гечев съобщи, че в случай че се открият нарушавания, ще бъде огласено обществено и ще бъдат взети нужните ограничения. А поради бедствието без вода останаха Сопот, Христоданово, Богдан, Каравелово, Войнягово, Иганово, Слатина.

" Натиснал съм още от през вчерашния ден управлението на ВиК-Пловдив да работи интензивно изключително в този регион, защото тук има проблеми с водоснабдяването ", съобщи Ангел Стоев, регионален шеф на Пловдив.

Регионалната здравна ревизия ще замерва качеството на водата два пъти на ден, преди да позволи тя да бъде употребена за питейни потребности.

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР