Военната прокуратура настоява да разпита последните 35 души, пострадали от

...
Военната прокуратура настоява да разпита последните 35 души, пострадали от
Коментари Харесай

Прокуратурата търси 35 души, за да приключи с Възродителния процес след 27 години

Военната прокуратура упорства да разпита последните 35 души, потърпевши от Възродителния развой, с цел да завърши следствието, което се точи от 1991 година За тези хора се знае, че са в Турция. Затова до там е пратена четвърта правосъдна поръчка за подпомагане. Предишните три не са дали резултат. Официално потърпевшите от Възродителния развой са 446 души. 369 към този момент са разпитани, а някои от потърпевшите са умряли. Давността за наказателно гонене от дълго време изтече. В очакване да бъде изпълнена поръчката делото е спряно, а против прекъсването му има 7 тъжби от потърпевши. В тях се твърди, че въпросното разпореждане за прекъсване е първото, което жертвите са получили за 25 години, написа през днешния ден вестник Сега.
Хората държат следствието най-накрая да завърши, без значение дали с внасяне на обвинителен акт, или с преустановяване. Те считат правосъдната поръчка до Турция за безсмислена.
В съда има и 82 молби за ускорение на процеса, с които се упорства магистратите да дадат период на прокуратурата най-накрая да завърши делото.
Докато беше зам. основен прокурор през 2007 година, Валери Първанов обясняваше, че делото не може да се приключи, преди да бъдат разпитани всички потърпевши. Причината е, че в случай че при разпитите им се открият нови закононарушения и се повдигне ново обвиняване, което планува по-тежко наказване, и отминалостта е по-дълга, тогава делото може да се възобнови. Пострадал от Възродителния развой към този момент осъди прокуратурата на две инстанции по закона за отговорността на страната за нарушено право на разглеждане и решение на делото в рационален период. На Ш.С.М. би трябвало да му бъдат платени 30 000 лева неимуществени вреди.
ДЕЛО №1
Следственото дело №1/1991 за Възродителния развой в началото се води против Тодор Живков и Димитър Стоянов. През 1993 година е импортиран обвинителен акт против Живков, Стоянов и Георги Атанасов. В него се споделя, че от май 1984 година до февруари 1985 година като министър-председател Атанасов в съучастничество с Живков е подбудил министъра на вътрешните работи Димитър Стоянов да злоупотреби и да надвиши властта си. Той упълномощил на персоналния състав на Министерство на вътрешните работи нерегламентирани задания и въвел фактическо изключително състояние в част от страната. В резултат на това настъпили тежки нездравословни последствия - български жители били незаконно изолирани в местата за отнемане от независимост, били лимитирани да пътуват сред градовете и така нататък През 2012 година Атанасов е разпитан и проверяващите му изясняват, че 15-годишната отминалост по делото против него е изтекла през 2000 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР