Военната мощ вече трябва да се превърне във фактор на

...
Военната мощ вече трябва да се превърне във фактор на
Коментари Харесай

Румен Радев на форум за сигурността: Да засилим военната...

Военната мощност към този момент би трябвало да се трансформира във фактор на европейската външна политика, разгласи президентът Румен Радев, който откри форума " Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска защита ". Дискусията е проведена от президента на ПЕС Сергей Станишев и събра Румен Радев и Бойко Борисов, ден преди втория опит на президента Румен Радев за съвещание на КСНС по тематиката битка с корупцията. " Трябва сами да поемем отговорност за нашата лична сигурност. Виждаме нещо доста значимо - Европейски Съюз през последните години изживява една дълбока промяна в схващанията си за военната мощност. Ако преди години тази военна мощност беше обсъждана в вероятността на гарантиране на сигурността на европейските жители посредством обезвреждане на заканите, сега виждаме един доста по-всеобхватен метод. Виждаме, че европейските водачи преглеждат военната мощност като нов подтик за консолидираното на Европа, сподели президентът Румен Радев.

Идеята за обща европейска защита не е нова,въпреки това тя не е намерила съществено приложение в живота на Европейски Съюз. Европа погледна на проблемите на сигурността под различен ъгъл след Брекзит. Сигурността на Европа не може да се оставя в непознати ръце, за това се заприказва намерено, уточни Радев, написа dir.bg.

Президентът очерта казуса със мощната фрагментация на отбранителната промишленост на Европейски Съюз. В Европейски Съюз има 186 съществени платформи въоръжение, в Съединени американски щати са единствено 30, уточни Радев. Финансовите загуби от подобен фрагментиран метод се равняват на от 50 до 100 милиарда евро на година. Нека се насочим върху консолидираното на изследователските структури и организации. Европейският фонд за защита има упоритостта да влага главно във военнонаучни проучвания и да генерира финансов потенциал от 500 млн. евро след 2020 година. Тук е огромният късмет на България, да бъде дейна в тези процеси, да покаже водачество и зрялост, означи Радев.

Първо ние би трябвало да покажем, че можем да генерираме качества и да бъдем водач да слагаме действителните проблеми в тази област по време на нашето председателство. Много ясно би трябвало да уточним нашите послания. Трябва да преодолеем изоставането и софтуерната пропаст сред нас и нашите съдружници във въоръжението, сподели Румен Радев.

България би трябвало да сложи във фокуса на дебата равнището на упоритост на общата европейска защита. България може да бъде фактор за една по-силна Европа. Проектите за рационализация на армията би трябвало да бъдат обвързани и да имат ясни и стойностни стратегии за индустриално съдействие, добави той.

Президентът открои няколко казуса: „ Първият е нашето лично отношение към проблемите на сигурността.

Какви са посланията, които излъчваме? Дали ще влагаме в нашата сигурност, с цел да подсигуряваме личния си суверенитет, дали ще влагаме в личната си сигурност, тъй като по този начин желаят или постановат нашите съдружници и сътрудници, или ще влагаме в личен защитителен потенциал, с цел да задоволим настояванията на шепа военни? Много ясно би трябвало да уточним нашите послания, тъй като те отекват отвън България.

На второ място би трябвало да преодолеем безапелационното закъснение в процесите за рационализация на въоръжените сили – софтуерната пропаст сред нас и нашите съдружници “, сподели Радев. Според него големият проблем пред държавното управление е по какъв начин тъкмо да се разпределят средствата.

Президентът уточни, че би трябвало да се реши какъв е пътят на новата техника, какви запаси са потребности и едвам тогава да се реши въпросът с ремонтите на остарялата.

По отношение на военно-промишлените комплекси, президентът разясни, че растежът там е основан на технологии на произвеждане на стрелково въоръжение и муниции от руско време.
тагове Румен Радев конгрес сигурност военна мощ
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР