Военната комисия нищи разходите за нов тип боен самолет и

...
Военната комисия нищи разходите за нов тип боен самолет и
Коментари Харесай

Каракачанов обиден на БСП, че се въздържат от подкрепа на военните проекти

Военната комисия нищи разноските за нов вид военен аероплан и бойна техника за армията.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов изясни пред депутатите, че плановете не са прищявка на МО, а са ангажимент на държавното управление. Освен това са част от решенията на КСНС.

Командирът на Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков изясни, че цел на плана за нови изтребители е преустановяване на зависимостта от съветската техника. Рязко са се нараснали разноските за поддръжка на нашите МиГ 29. Имаме потребност от 16 самолета, на първи стадий желаеме да придобием осем. Трябва да получим първите до 72 месеца от датата на подписване на контракта. Финансовата рамка на първия стадий е 1,8 милиарда лв.. Новите изтребители би трябвало да получим до 4 години след подписване на контракта.

Паралелно с приемане на новите самолетите ще върви снемането от въоръжение на МиГ 29. Искаме предложения от Съединени американски щати, Португалия, Израел, Италия, Германия, Франция и Швеция. Ще проверим офертите за нови или втора употреба самолети. Възможно е да сключим и комбинирани контракти с две или повече страни.

Между 30-40 милиона лв. годишно ще харчим за поддръжка. Ще плащаме разсрочено в границите на 10 години. Министерски съвет ще избере самолетът, а Народно събрание би трябвало да ратифицира контракта.

Таско Ерменков от Българска социалистическа партия уточни, че левицата постоянно е била за подсилване на националната ни сигурност. Модернизацията на армията трябвало да върви редом с мотивацията на чиновниците. Червените ще гласоподават " въздържал се " за двата плана.

Това е несериозно, което казахте, ядоса се министър Красимир Каракачанов. Той захапа левицата, че не били за отбрана на националната сигурност. На КСНС алените постоянно били против множеството разноски за защита. Съжалявам за вашето решение да гласувате въздържал се, сподели военният министър.

Иначе на съвещанието стана ясно, че по нова методика ще класираме офертите. Социалистът Кольо Милев желае нова ръка изтребител. Генерал Симеон Симеонов от Движение за права и свободи е за всички планове. Трябвало да има обединяване за защитата и сигурността. Той разгласи, че с две ръце е за плановете на МО. 1,464 милиарда лв. ще коства планът за сухопътни войски. До 2029 би трябвало да си платим новите машини. Искаме нови машини, които са стандартизирани в НАТО. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР