Хунтата на Мали се бори с нарастващото насилие в северен регион, докато мироопазващите сили на ООН се изтеглят

...
Военната хунта на Мали се бори с нарастващото насилие в
Коментари Харесай

Военната хунта на Мали се бори с нарастващото насилие в тежко засегнатия северен регион на западноафриканската нация

От Associated Press, 22 септември 2023 г., 2:14 ч.

БАМАКО, Мали -- Атаките в северно Мали са се увеличили повече от два пъти, откакто мироопазващите сили на ООН завършиха първата фаза на изтеглянето им миналия месец след десетилетие на битка с ислямските екстремисти, което доведе до повече от 150 смъртни случая.

При едно нагло нападение екстремистите се насочиха към трипалубен пътнически кораб, убивайки 49 цивилни. А тази седмица друга група бунтовници нападна лагери на малийската армия в местността Лере на границата с Мавритания, оставяйки няколко убити и ранени служители на сигурността.

Сега бягащите малийци се опасяват, че най-лошото тепърва предстои в продължителното насилие.

„В Тимбукту всички общности напускат града“, каза Фатума Харбер, жител на Тимбукту, който е един от най-засегнатите райони. „Преди няколко седмици в града падна ракета, която коства живота на дете. Всеки си мисли, че може да се стовари върху тях или върху децата им“, добави Харбър.

След повече от три години на власт военната хунта на Мали се бори да се бори с нарастващото насилие в силно засегнат северен регион, след като поиска изтеглянето на около 17 000 миротворци. В същото време мирното споразумение от 2015 г. с етническите бунтовници туареги изглежда се е провалило, задълбочавайки кризата в сигурността.

Продължаващото изтегляне на силите на ООН в Мали от 2013 г. насам създаде вратички в пренапрегнатата архитектура на сигурността на страната, казаха анализатори, резултатът от което е нарастващи смъртоносни атаки както от джихадистките групи, така и от бившите бунтовници, като всички гледат към нови възможности да доминират и контролират повече региони.

< p class="Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv">Честотата на насилствените атаки никога не е била толкова лоша от 2020 г., когато страната регистрира първия от двата преврата, които проправиха пътя за настоящата хунта, според Махамаду Басиру Тангара, Малийски анализатор по сигурността и изследовател за Conflict Research Network West Africa.

„Атаките нарастват и въоръжените групировки извършват атаки срещу цивилни – това не е ново , но (това, което е новото, е) честотата и интензитета“, каза Тангара.

Мали има средно четири насилствени атаки дневно от началото на годината, а 15% увеличение в сравнение със същия период на миналата година, според данни от Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED), водеща база данни за конфликти по света. Но ситуацията е по-лоша в силно засегнатия северен регион на страната, като например в град Гао, където са съсредоточени военните действия. Атаките в тази част на Мали са се увеличили повече от два пъти от 25 август, когато приключи първата фаза от изтеглянето на мироопазващите сили на ООН, което доведе до повече от 150 смъртни случая.

Туарегските бунтовници поеха отговорност за неотдавнашна атака срещу голяма малийска армейска база - рядкост, която според анализаторите сигнализира за провал на решаващото мирно споразумение, подписано с бунтовниците, които някога прогониха силите за сигурност от северно Мали, докато се опитваха да създадат щат Азавад там.

Известна като Постоянната стратегическа рамка за мир, сигурност и развитие (CSP-PSD), бунтовниците също твърдят, че временно са превзели части от Бурем в района на Гао, където малийските войници са се прегрупирали. Правителството на Мали ги нарече „терористична група“, докато те на свой ред обвиниха армията в нарушаване на тяхното споразумение за сигурност.

Въпреки че е една от най-добрите в Африка производители на злато, Мали е класирана като шестата най-слабо развита нация в света. Тъй като почти половината от неговите 22 милиона души живеят под националната линия на бедността, много други са изправени пред нарастваща хуманитарна криза в резултат на насилието.

Повече от една трета от гражданите на Мали вече се нуждаят от хуманитарна помощ поради боевете, според групата за помощ на Корпуса на милосърдието, а все по-голям брой местни жители в горещи точки на насилие са принудени да избират дали да останат в селата си, за да запазят средствата си за препитание рискът да бъдете убити или да избягате на безопасно място.

Офисът на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) вече е регистрирал повече от 33 000 души, които са избягали Регионите Тимбукту и Таудени в северната част на Мали, насочвайки се към Мавритания и Алжир, за да избягат от насилието.

Свързаните с Ал-Кайда и групите на Ислямска държава организации в Мали почти удвоиха територията, която контролират там за по-малко от година, според скорошен доклад на ООН, повдигайки въпроси от някои относно ефективността на мироопазващите сили на ООН. Наричана MINUSMA, тя в крайна сметка се превърна в най-опасната мисия на ООН в света.

След като беше помолен от военното правителство на Мали през юни да напусне страната, повече от 30% от неговия персонал се очаква да се изтегли до края на септември, според до говорителката на MINUSMA Фатумата Каба. Операцията приключва официално на 1 януари.

Също така в борбата с насилието в Мали е помогнала и руската наемническа група Вагнер, казаха дипломатически служители и служители по сигурността.

Военният лидер на Мали, полковник Асими Гоита, наскоро позира с руския президент Владимир за снимка, която беше публикувана в X, известен преди като Twitter. Това беше напомняне на мнозина за съществуващото партньорство между Мали и Русия.

Всяка подкрепа от Вагнер не е достатъчна и не може да запълни създадената празнина в сигурността от оттеглянето на MINUSMA, каза Rida Lyammouri, старши сътрудник в Центъра за политика към New South Moroccan think tank. Той каза, че в силно засегнатия северен регион на Мали силите за сигурност са в състояние да ограничат своята офанзива само до „няколко въздушни удара (без) никакви операции на място срещу силите на CSP (бунтовниците)“, добави Лиамури.

Тъй като мироопазващите сили на ООН сега се отправят към Мали, Райън Къмингс, директор на ориентираната към Африка консултантска компания за сигурност Signal Risk, каза, че „способността на страната да ограничи въоръжени групи“ ще бъде ограничена.

„Очаква се изтеглянето на MINUSMA да влоши и без това слабата среда за сигурност в Мали, което потенциално може да има широкообхватни последици за икономическата и политическа среда в страната, особено във връзка с предвидения политически преход на Мали,” каза Къмингс. към този доклад от Абуджа, Нигерия.

___

Намерете повече от отразяването на AP в Африка на https://apnews.com/hub/africa

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР