Военната хунта, която управлява разтърсената от криза Мали, обеща да

...
Военната хунта, която управлява разтърсената от криза Мали, обеща да
Коментари Харесай

Военната хунта в Мали обеща да проведе избори до март 2024 г.

Военната хунта, която ръководи разтърсената от рецесия Мали, даде обещание да организира избори до края на март 2024 година С това заричане де факто връщането на ръководството от военните на цивилните управляващи се забавя с две години, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Планът беше оповестен в столицата Бамако от полковник Асими Гоита, който се самопровъзгласи за нов краткотраен президент на Мали малко след преврата предходната година.

Военното държавно управление издаде указ, с който удължи преходния интервал на две години. Съобщението бе направено няколко дни, откакто Икономическа общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС) реши да наложи наказания против Мали.

В Мали бе осъществен прелом през май предходната година, когато военните отстраниха цивилното държавно управление. Критиците на водача на преврата Асими Гоита го упрекват, че е забавил подготовката на обещаните президентски и парламентарни избори.

Управляващата хунта поддържа тесни контакти с Русия и се твърди, че е наела бойци от съветската частна военна група „ Вагнер “.

По-рано тази година френският президент Еманюел Макрон заяви, че френските войски ще се изтеглят от Мали и уточни като причина за решението си раздор в връзките на Париж с ръководещата хунта.

Мисията на Организация на обединените нации за стабилизиране на Мали (МИНСУМА) към момента е дейна в страна, само че задачата на Европейски Съюз за образование в Мали прекрати работата си, откакто предишния месец мандатът ѝ изтече.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР