Военен удар срещу хутите след техните атаки срещу търговски кораби

...
Военен удар срещу хутите след техните атаки срещу търговски кораби
Коментари Харесай

САЩ и Великобритания атакуваха над 70 цели, хутите обещаха отговор

Военен удар против хутите след техните офанзиви против търговски кораби в Червено море. Съединените щати и Англия поразиха военни обекти на йеменските бунтовници тази нощ.

Британският министър председател уточни задачата - да деескалира напрежението и да се възвърне сигурността.

Четири страни се причислиха към военната интервенция - Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия. Повече от 10 страни дефинираха ударите като " законна самозащита ".

Подкрепяните от Иран хути обаче дадоха да се разбере, че няма да спрат с нападенията против кораби, които те показват като знак на взаимност с палестинците в Газа. Русия изиска привикване на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Първият покорен транспортен съд беше " Галакси Лийдър " с двама български моряци на борда. Екипажът е изтеглен, само че нашите сънародници са още на борда, тъй като са капитан и помощник-капитан и по разпоредбите напущат последни. Българските управляващи са в контакт с тях.

Нападенията бяха осъществени изненадващо, само че до този миг се стигна след възходящо напрежение през последните месеци и сигнали, че сходен ход се обмисля и приготвя. Той идва след края на продължителната обиколка на държавния секретар Антъни Блинкен в региона и след приемането на резолюция на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации за сигурността на корабоплаването в Червено море, която изисква хутите да спрат офанзивите.

След началото на войната сред Израел и Хамас хутите излязоха на сцената като съдружник на палестинците и започнаха да атакуват по думите им - свързани с Израел кораби в основния за международното мореплаване регион на Червено море.

Ударите тази нощ са били в няколко точки в Йемен. Те са били лимитирани и ориентирани единствено към военни цели, с цел да понижат доста качествата на хутите да атакуват кораби. Засега няма отговор от тяхна страна, оповестиха от Пентагона.

От ноември до момента хутите са направили 27 набези против плавателни съдове, единствено на 09 януари - преди два дни - американските военни са свалили 21 техни ракети и дронове. На 19 ноември отвлякоха кораба " Галакси Лийдър " с двама българи на борда.

Подкрепяното от Иран придвижване показва военни качества, като извършваше нападенията с лодки, дронове, ракети и хеликоптери, а по-късно разпространяваше пропагандни видеа и даже трансформира корабът " Галакси Лийдър " в туристическа атракция. Вследствие на нападенията, някои от най-големите компании за морски транспорти преустановиха прекосяването на свои кораби през основния морски път. Беше проведена интервенция страж на просперитета от коалиция от 10 страни.

До момента на нанасянето на военни удари.

Операцията е извършена в 01:30 след среднощ българско време. Четири английските изтребителя Тайфун са изхвърчали от военновъздушната база Акротири в Кипър и откакто сполучливо са поразили цели, свързани с изпращането на дронове за офанзиви против кораби в Червено море, са се завърнали в базата, заяви английският министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи.

В същото време американски изтребители са изхвърчали от самолетоносач в региона, както демонстрират фрагментите, публикувани от американското централно командване. Изстреляни са и крилати ракети Томахоук.

Поразени са 60 цели в 16 точки - депа за боеприпаси, командни центрове и Противовъздушна отбрана системи. Според Пенгатона, са употребявани прецизни оръжия, а целите са били военни, а не цивилен обекти. Целта е била да се понижат качествата на хутите да атакуват кораби.

Американският президент Джо Байдън разгласи, че тези дейности ще защитят свободното придвижване на международната търговия.

" Тези удари са директен отговор на невижданите офанзиви на хутите против интернационалните морски съдове в Червено море, в това число потреблението на противокорабни балистични ракети за първи път в историята ", се споделя в изказване, публикувано от Белия дом.

Президентът Байдън предизвести, че при нужда няма да се поколебае да подхваща военни дейности и отсега нататък. Британският министър председател Риши Сунак назова ударите " лимитирани, нужни и пропорционални дейности в израз на самоотбрана. "

По-късно и говорителка на английския министър председател повтори, че ударите са премерени и прицелени, както и че са в отговор на отговор на експанзия за да защитят корабоплаването в Червено море.

" Предприехме редица удари дружно със съдружниците, които съгласно нас ще понижат и нарушат качествата им. На прицел бяха взети площадки за изстрелване на ракети и стартиране на дронове. Първоначалните признаци са, че тези удари са били сполучливи ", съобщи Риши Сунак, министър-председател на Англия.

Хутите демонстрираха фрагменти от изумени обекти. По техни данни - те са в столицата Сана, най-голямото пристанище в Червено море - Ходейда, град Дамар и в провинция Саада. В послание по малкия екран военният представител Яхия Сари заяви за петима убити и шестима ранени при нанесени 72 удара, които дефинира като акт на експанзия и се закани нападенията против кораби да продължат.

" Американските и английските врагове носят цялостна отговорност за незаконната експанзия против народа на Йемен. Тя няма да остане ненаказана и без отговор! Йеменските въоръжени сили ще продължат да пречат на израелски кораби да доближават до пристанищата на окупирана Палестина през Арабско и Червено море ", добави Яхия Сария, боен представител на хутите.

Говорителят сподели още, че йеменските въоръжени сили няма да се поколебаят да нападат противников цели по море и по суша, с цел да защитят Йемен, неговия суверенитет и самостоятелност.

От ноември хутите атакуват кораби, като настояват, че са свързани с Израел, а дейностите им са в символ на поддръжка към палестинците поради войната сред Израел и хамас.

Целта на ударите е да са бързи и ефикасни, като отслабят военно хутите и ги откажат от нападенията в Червено море.

Но съгласно анализатори това е малко евентуално да се случи. Хутите с поддръжката на Иран в последните месеци демонстрираха своя нов облик и нарастнали упоритости да бъдат одобрявани като фактор в района. Сега вниманието повече от всеки път е ориентирано към тях и идващите им дейности.

Този регион е основен за международната търговия и през необятния едвам към 40 км пролив Баб ел Мандеб през Червено море към Суецкия канал минават по 17 000 кораба годишно, това е 12% от международния морски превоз и транспортираните отсам артикули са за 1 трлн $. От средата на ноември трафикът на контейнеровози през Червено море е намалял със 70 на 100.

Ако би трябвало да се употребява различен, заобиколен маршрут - ето какво демонстрира сравнението - през Суецкия канал един кораб пътува сред две точки 25 дни, то през Нос Добра вяра сред същите две точки, плава 34 дни. Това забавя доста доставките. Ето за какво целият свят гледа към тази гореща точка.

Съединените щати и Англия се пробват да трансфорат Червено море в " море от кръв ", това е коментарът на турския президент Реджеп Ердоган, който от началото на спора сред Израел и Хамас насочва гневни думи по адрес на израелските дейности. Ударите на американската и английската войска по позиции на хутите са отбранителни, е позицията на НАТО.

Самият Алианс не е взел участие в офанзивите. Но Съединени американски щати и Англия членуват в блока, а Нидерландия и Канада, които също са част от северноатлантическия пакт, предоставиха поддръжка за дейностите им против хутите.

Заради напрегнатата конюнктура в региона на Червено море цените на петрола се покачиха с над 3 $ за барел, или повече от 4% през днешния ден, като вид Брент се търгуваше над 80 $ на барел. Иран осъди ударите, като ги назова нарушаване на интернационалното право. В Техеран стотици излязоха на митинги по улиците.

Русия насочи рецензии във връзка офанзивите против хутите. Саудитска Арабия прикани към умереност, разгласи, че следи обстановката с " огромна угриженост " и подсети, че свободата на мореплаване в Червено море е интернационално условие. Китай, всекидневно, прикани за старания в посока към деескалация на напрежението.

Последвайте ни във и Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР