Военен инцидент между Индия и Китай прерасна буквално в цифрова

...
Военен инцидент между Индия и Китай прерасна буквално в цифрова
Коментари Харесай

Смартфон приложенията вече са оръжие в политиката

Военен случай сред Индия и Китай прерасна безусловно в цифрова война, а пострадали са потребителите на мобилни приложения

Мобилните приложения се трансфораха в инструмент от арсенала на геополотически съперници
(снимка: CC0 Public Domain)

Когато Стив Джобс разгласи първия в света „ интелигентен телефон “, надали е подозирал, че дребните екранчета на нашите смарт телефони може да се окажат геополитическо полесражение. Днес обаче това е реалност.

Преди броени дни 20 индийски бойци починаха в битка с китайски войски на оспорваната хималайска граница на двете страни. В понеделник Индия нанесе ответен удар: в цифровото царство на мобилните устройства. Страната забрани 59 китайски смарт телефон приложения, измежду които известното TikTok.

Министерството на осведомителните технологии в Индия твърди, че тези приложения заплашват сигурността на данните и поверителността. Те включват преобладаващото също по този начин китайско приложение за продан на известия WeChat. Популярната услуга за шерване на видео TikTok пък е обичана на доста индийци – тя е изтеглена повече от 600 милиона пъти в Индия.

Натиск против Китай

Забранявайки приложенията, Индия способства за световния напън върху китайския софтуерен бранш. За страдание това става по метод, от който страдат потребителите – и несъзнателно се оказват директни участници в спора.

Неотдавна администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп наложи търговски ограничавания за китайските софтуерни компании и вложенията от Китай, базирайки се на злоупотреби с човешките права и нарушавания на американска интелектуална благосъстоятелност от страна на китайското държавно управление.

Нещо повече – Съединени американски щати убеди редица съдружници като Австралия и Япония да блокират китайския производител на 5G съоръжение Huawei, като му забранят да взе участие в построяването на бъдещите 5G мобилни мрежи. Мотивът – проблеми със сигурността.

Американските законотворци упрекнаха TikTok, че е прекомерно близо до китайското държавно управление. Сега регулаторите проверяват предлагането за придобиване на американското обществено приложение Musical.ly от страна на TikTok.

Това са единствено част от образците, само че освен Китай е обект на политически решения за възбрана на смарт телефон приложения. Русия, да вземем за пример, забрани редица софтуери, в това число LinkedIn, до момента в който бразилските управляващи краткотрайно блокираха WhatsApp няколко пъти в последните месеци.

Неудобства за потребителите

Никоя от всичките забрани за китайските технологии до момента не е предизвикала основни неудобства на междинния американски „ смартфон-наркоман “. Но в тази ситуация с Индия е по-различно. Много индийски консуматори биха могли да намерят възбраната за огромно усложнение. В Индия китайските компании и техните приложения и услуги са доста сполучливи и доста известни.

Данни на Sensor Tower демонстрират, че Индия е най-големият пазар на TikTok, изпреварвайки Китай и Съединени американски щати. Statcounter оповестява, че браузърът UC, също неразрешен в понеделник и разработван от дъщерно сдружение на китайската Alibaba, е вторият най-използван мобилен браузър в Индия след Chrome, с съвсем 20 % пазарен дял. Сред другите приложения в листата на Индия е приложението за видео шерване Kwai.

Операторите на така наречен „ магазини за приложения “ като Гугъл и Apple ще бъдат задължени да не разрешават на потребителите в Индия да изтеглят или актуализират неразрешените приложения. Очаква се също по този начин държавното управление да изиска от доставчиците на интернет услуги да блокират достъпа до неразрешените услуги, като изключат приложения, които към този момент са изтеглени.

Тези тактики са имитация на личната система на Китай за надзор на интернет, която включва държавен надзор върху магазините за приложения и „ Голямата защитна стена “ за пречистване на интернет трафика.

От какво се тормозят управляващите

Известността и въздействието на китайските интернет компании тормозят индийските управляващи не от през вчерашния ден. През 2017 година министерството на осведомителните технологии в Индия стартира следствие на браузъра UC, откакто в „ Гражданска лаборатория “ при Университета в Торонто бяха открити нарушавания на неприкосновеността, измежду които предаване на данни – такива като идентификатори на устройствата и поръчки за търсене – към сървърите му без подобаваща отбрана. Все отново приложението остана разполагаем на потребителите.

Гугъл и Apple отстраниха TikTok от магазините си в Индия за две седмици предходната година, откакто съд в щата Тамил Наду заключи, че услугата „ излага децата на неуместно наличие и евентуална корист “.

„ Съществуват дългогодишни терзания по отношение на някои от тези приложения “, споделя Танви Мадан, старши помощник в Института Брукингс и създател на скорошна книга за ролята на Китай в връзките сред Съединени американски щати и Индия. „ Тази гранична рецесия може да е послужила като спусък за решенията, които по този начин или другояче се преглеждат от съображения за дискретност и национална сигурност “.

Мадан в този момент чака да види по какъв начин ще реагира Китай. Като цяло не се чака Китай да забрани индийските приложения, тъй като това няма необикновен смисъл – изначално Китай е по-малко привлекателен за софтуерни компании от външния свят.

Цензура всъщност

Каквато и да е реакцията, доста индийци ще открият, че геополитическата тактика на тяхното държавно управление е унищожила нормалните им способи за връзка с родственици или себеизразяване.

Милионите консуматори на TikTok ще би трябвало да се извърнат към други услуги. Хората, които употребяват WeChat, с цел да поддържат връзка с другари, семейство или бизнес контакти в чужбина, в този момент ще би трябвало да намерят други информационни канали или решения.

„ По създание това е цензура “, споделя Греъм Уебстър, помощник в мозъчния концерн „ Нова Америка “, който следи софтуерната политика на Китай. Въпреки че е съпричастен към опасенията по отношение на нарушаванията на персоналния живот и цензурата, той намира дейностите по отношение на Индия – без доста явен подобаващ развой – за смущаващи.

„ Това лимитира опциите на индийските консуматори да имат достъп и да вземат участие в публичния живот “, споделя той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР