Водят се преговори за осигуряване на скенер, с който да

...
Водят се преговори за осигуряване на скенер, с който да
Коментари Харесай

63 са кръпките на 5-километров участък от Северната скоростна тангента, а на АМ „Хемус“ те са 235 за 8,5 км

Водят се договаряния за обезпечаване на скенер, с който да се ревизира положението на настилката на ССТ без да се копае

На Северната скоростно дъга на сектор от 5 км има 63 кръпки с повърхност 7600 м, а на Автомагистрала „ Хемус “ за 8,5 км кръпките са 235. „ На процедура тези автомагистрали наподобяват на скъпи съвременни дънки, които са с доста кръпки и малко дупки. “ Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.

„ Водим договаряния за обезпечаване на скенер от чужбина, с цел да можем да сканираме трасето на Северната скоростна дъга и да проверим положението на пътната настилка без да копаем. Не е рационално да разкопаем всички автомагистрали, с цел да създадем инспекции “, заяви той и посочи, че всички изнесени обстоятелства са правилни. Най-важната тематика, произлизаща от резултатите от инспекциите е, че би трябвало да се ремонтират пътищата, като се изготвят положителни задачи и планове за съществени поправки.

Министър Шишков засегна тематиката с обвиняванията в общественото пространство, че за инспекциите са определени съответни места. „ Няма по какъв начин да знам къде е неприятна и къде е добра пътната настилка. “ И означи, че пробите не са взети, с цел да има или не съперници, а с цел да се знае по какъв начин да се ремонтират аутобаните. „ Започваме да получаваме съперници против нас поради обстоятелствата, които извадихме и ползата на обществото към резултатите от инспекциите “, сподели той.

В последните няколко месеца ние направихме 4 инспекции по пътищата. Оказа се, че строителните действия са били одобрявани като отговарящи на плана, а в реалност се видя, че това не е по този начин. Затова сегашните инспекции се вършат, като една от задачите е да се съпоставят с плановете – по този начин ще бъдат извадени нескрито доста от дефектите с построяването на пътищата ни. Строителният развой в България е добре регламентиран и има задоволително участници в строителството, които би трябвало да подсигуряват неговото качество, уточни още министърът.

Протоколите за скрити работи най-вероятно ще се извадят и ще се види кой какво и по какъв начин е подписвал, когато органите на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата тръгнат да проверяват, акцентира районният министър. В момента, в който бъдат подготвени окончателните отчети от инспекциите, те ще бъдат предоставени на Министерство на вътрешните работи и на прокуратурата. Те ще съдържат с изключение на данни от пробите, освен в какво положение са асфалта и земната основа, само че и данни за участниците в строителството.

Арх. Шишков уточни, че след 7-8 години е разумно да се прави настоящ ремонт и ремонт на износващия пласт на асфалта. Извън практиката на европейските страни е да се прави главен ремонт с интервенция в земната основа, по метода, по който би трябвало да бъде изработен у нас. Проверката на двата лота на Автомагистрала „ Тракия “ – от Стара Загора до Нова Загора и от Нова Загора до Ямбол, са посочили неналичия от 12 и 17 % от асфалтовата настилка по отношение на плана. Те са в неприятно положение освен тъй като са натоварени.

Участъкът от София до Яна на Автомагистрала „ Хемус “ също е в неприятно положение. Проверките бяха направени с органите на Министерство на вътрешните работи, тъй като аутобаните са с по-дълбоки проблеми от това, че придвижването ги амортизира. При Автомагистрала „ Марица “, където има и затворен сектор, инспекциите са открили, че при 30 см асфалт по план действително са 23 и 24 см, като тук-там е имало проблеми и със земната основа. Пропаданията, съгласно мен, не са единствено заради недобро качество на строителството, само че и заради пестенето на строителни материали. Проблемът с качеството на пътищата е в неналичието на надзор от страна на възложителя и резултатите от пробите демонстрират точно контрола, акцентира министър Шишков.

В ефира на БТВ той напомни, че са утвърдени подробните устройствени проекти на правата Русе – Бяла и обхода на Бяла от бъдещия аутобан Русе – Велико Търново и разясни, че е даден задатък по възлагане и контракт по социална поръчка, която не е правена от настоящето управление, а от предходния постоянен кабинет. В момента се изготвят механически планове. В края на септември – октомври изтича Оценка на въздействието върху околната среда и в случай че до тогава не се издаде Разрешение за градеж процедурата би трябвало да стартира отначало. „ В сектора към Бяла знаете какъв брой смъртни случаи има. Не можем да си играем с живота на хората “, заключи той.

*Източник: www.mrrb.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР