Водосвет за патронния празник на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ –

...
Водосвет за патронния празник на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ –
Коментари Харесай

Отслужиха водосвет за патронния празник на ПУ „Паисий Хилен...

Водосвет за патронния празник на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ – 19 юни, бе отслужен в храма, носещ името на канонизирания за светец национален будител. На ритуала в параклиса на Нова постройка на бул. „ България “ 236 участваха зам.-ректорът по Международно съдействие, академична подвижност, връзки с обществеността и протокол доцент доктор Надя Чернева, преподаватели, някогашни и сегашни студенти, посетители. Събитието беше ръководено от предстоятеля на храма „ Св. Преподобен Паисий Хлендарски “ отец Фотий и уредника Галина Тодорова.

„ Да се гордеем с родината и езика си, да работим за възхвала на народа и Отечеството “, прикани присъстващите отец Фотий. Свещеникът прочете малко слово в чест на Свети Паисий Хилендарски – будител на българския народ от времето на Възраждането и заслужен правоприемник на Светите братя Кирил и Методий, на техните възпитаници, на Св. Йоан Рилски Чудотворец, на Св. Патриарх Евтимий Търновски.

Звучаха песнопения и молебствия за здраве и благополучие за всички преподаватели и студенти в Университета и за българския народ. Извършен бе и така наречен християнски обред петохлебие. Той се прави за здраве, благоденстви и признателност, а обредните парченца бяха споделени от присъстващите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР