Водородът вече присъства и в десетгодишния план за развитие на

...
Коментари Харесай

"Булгартрансгаз" планира 42.9 млн. лв. "водородни" инвестиции за 4 години

Водородът към този момент участва и в десетгодишния проект за развиване на мрежите на държавната компания " Булгартрансгаз " до 2030 година Още в идващите три-четири години ще бъде построена инфраструктура за транспорт на този газ във въглищни райони, като за задачата са планувани съвсем 43 млн. лева без Данък добавена стойност. Изрично е посочено обаче, че това са планове, за които към момента не е взето капиталово решение. Не се загатва от кое място ще бъдат обезпечени въпросните средства, само че най-вероятно те ще дойдат по линия на Плана за възобновяване, където за държавната компания са планувани 333 млн. лева тъкмо за такива цели.

Това са " Марица-изток 2 ", " Бобов дол " и американските " КонтурГлобал Марица-изток 3 " и " Ей И Ес Гълъбово ". Новата инфраструктура с обща дължина към 175 км ще бъде част от газопреносната инфраструктура на " Булгартрансгаз ", излиза наяве още от проекта на компанията.

Извън тези проекти обаче новите вложения мощно понижават на фона на изхарчените близо 3 милиарда лева за продължението на " Турски поток ". Най-големият нов план, заложен за идващите години до 2025-а, е разширението на хранилището в Чирен. Прогнозата е, че за реализацията му ще са нужни малко над 600 млн. лева Но в таблиците за систематизиране на годишните вложения за този план до 2030 година са заложени приблизително по 1 млн. лева на година. или общо 10 млн. лв.. Което повдига доста въпроси за достоверността на проектите и стратегиите.

Като цяло " Булгартрансгаз " възнамерява да вложи в модернизацията на остаряла и в построяването на нова инфраструктура общо единствено към 600 млн. лева до 2030 година, или що се касае за плана в Чирен. Част от парите обаче би трябвало да бъдат употребявани за финансирането на нови обекти, за трансграничен транспорт, реорганизация, рехабилитация и други " Капитал " изпрати въпроси до " Булгартрансгаз " за разминаването в числата.
Големи проекти, противоречива реализация
В интервала 2021 - 2030 година се планува да бъдат построени и въведени в употреба новите междусистемни газови връзки със прилежащи страни, както и да бъде въведен в употреба терминалът за полутечен природен газ край Александруполис. Като резултат ще има опция за доставките на природен газ за страната и за района да бъдат диверсифицирани източниците и маршрутите за доставка на природен газ за и през България, считат от сдружението.
Премиерът Борисов на една от инспекциите си на напредъка на дейностите по построяването на междусистемната газова връзка България - Гърция Източник: Министерския съвет Премиерът Борисов на една от инспекциите си на напредъка на дейностите по построяването на междусистемната газова връзка България - Гърция Източник: Министерския съвет -->
Проблемът е, че все още газовите връзки не вървят по проект - като да вземем за пример построяването на интерконектора с Гърция, чийто период за довеждане докрай бе удължаван неведнъж. Последно той най-вероятно ще е подготвен следващата година макар поръчките на премиера Бойко Борисов, че ще бъде пуснат в употреба до края на 2021 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР