Водородът се очертава като екологична алтернатива за използване в турбините(снимка:

...
Коментари Харесай

Газова турбина заработи със 100% чист водород


Водородът се обрисува като екологична опция за потребление в турбините
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от университета в Ставингер в Норвегия оповестиха, че са създали и пуснали в деяние газова турбина, която работи със 100% чист водород – и тя работи от средата на май тази година.

Газовите турбини работят в самолети, влакове, кораби, генератори, помпи, компресори и всевъзможни други апаратури. Те могат да работят с разнообразни горива, само че към 90 % сега разчитат на природен газ – изкопаемо гориво, чието изгаряне отделя въглероден диоксид. Това значи, че след не доста време и природният газ, сходно а въглищата и петрола, ще би трябвало да бъде сменен от някаква по-екологична форма на извличане на сила.

В конкуренцията за нулеви излъчвания до 2050 година газовите турбини ще би трябвало да се приспособяват или да умрат, а няколко организации, в това число General Electric, се стремят да ги модифицират за работа с така наречен зелен водород – водород, придобит по метод, който не вреди на околната среда. GE има повече от 100 турбини, работещи с най-малко 5 % водородно гориво по размер и споделя, че е на път към 100 %.
още по темата
Сега откриватели от университета в Ставингер в Норвегия споделят, че са победили всички досегашни опити, като са създали 100-процентова атомна турбина. Тя работи от средата на май тази година. Университетът ръководи лична микрогазова електроцентрала, а газовата му турбина създава топлота, електричество и топла вода за отопление.

„ Поставихме международен връх по горене на водород в микрогазови турбини. Никой не е успявал да създава на това равнище преди “, споделя професор Мохсен Асади, началник на изследователския екип. „ Ефективността на работата на газовата турбина с водород ще бъде малко по-малка. Голямата облага обаче е да можем да използваме към този момент съществуващата инфраструктура “.

Изследванията на екипа се концентрираха освен върху настройката на горивната камера за водород, само че и върху адаптирането на горивната система и съществуващата инфраструктура за природен газ за работа с този доста друг газ.

В последна сметка сходни планове ще доведат до основаването на комплекти за превръщане на съществуващите газови съоръжения, тъй че остарялото турбинно съоръжение да продължи да работи, заменяйки изкопаемото гориво с друго, нулевоемисионно. Но преди сходни разработки да станат стопански жизнеспособни, цената на зеления водород би трябвало да спадне доста.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР