Водното Конче е красиво хищно насекомо, което е разпространено на

...
Водното Конче е красиво хищно насекомо, което е разпространено на
Коментари Харесай

Водно Конче - всичко за хищното насекомо

Водното Конче е красиво хищно насекомо, което е публикувано на доста места по планетата. Водното Конче има невероятни летателни умения и е прието за най-бързото летящо насекомо.

История на Водното Конче

Смята се, че Водното Конче се е появило на планетата ни преди към 400 милиона години. Водно Конче може да се види на всички места по планетата, няма го на Антарктида и на островите в Северния Ледовит океан, в Исландия и Гренландия, защото там е прекомерно студено, с цел да се развие това насекомо. Водно Конче избира места с екваториален и субтропичен климат. Специалисти наброяват над 6600 типа Водни Кончета по планетата ни, като всяка година се откриват най-малко още десетина нови разновидности на тези инсекти. Забелязвани са Водни Кончета в Хималаите на 6200 надморска височина.

Как наподобява Водното Конче

Водното Конче има издължено тяло, огромна кръгла глава с големи фасетни очи и четири крила. Крилете на Водното Конче са транспарантни, изпъстрени с жилки. Равнокрилото Водно Конче е с крила, които са с идентична величина и форма, а разнокрилото Водно Конче има два чифта крила, които са разнообразни както по величина, по този начин и по форма. Най-дребните Водни Кончета са азиатските - те са дълги към 1, 5 милиметра. Най-голямото Водно Конче живее в Централна и Южна Америка - дължината на тялото му доближава 15 сантиметра, а размахът на крилете му - 16 сантиметра.

Тялото на Водно Конче се състои от глава, гърди и коремче. Тялото на Водно Конче е предпазено с корав хитинов пласт, който образува екзоскелет. Главата е огромна, доста преносима, Водно Конче може да я върти във всички направления - на 180 градуса. Очите са ситуирани в профил на главата. Водното Конче има мънички мустачки, които се намират над устата му. Челюстите на Водно Конче са доста мощни и добре развити. Освен комплицираните си фасетъчни очи, Водно Конче има също по този начин и елементарни очи, а също така има и антени. Фасетите във всяко око на Водно Конче са от 10 до 28 хиляди на брой. Долните фасети оказват помощ за различаването на цветовете, а горните разграничават формите.

 Водно конче

Крилете на Водното Конче са доста добре развити и жилките в действителност са трахеи, напълнени с лимфна течност и са свързани с фините хитинови пластини на крилете. Предният и задният чифт криле се движат без значение един от различен и това дава невероятна опция за маневри по време на полет. Някои жилки в крилете имат функционалността да усилват амплитудата на размаха на крилете на Водно Конче. Други жилки дават отговор за свиването на крилото по наддлъжна ос, с цел да може Водно Конче да има по-голяма опция за внезапна смяна на посоката на хвърчене.

Крачетата на Водното Конче се състоят от пет елементи и не се употребяват от насекомото за напредване от място на място, а единствено за резистентност при кацане и политане. Предният чифт крайници се употребява и по време на хранене и чифтосване.

Тялото и крилете на Водното Конче могат да са в най-разнообразни цветове - от кафяво и черно до сребристо, златисто, яркосиньо, зелено, алено. Понякога тялото на Водно Конче и крилете му са оцветени в композиция от цветове. Много постоянно крилете на Водно Конче са транспарантни, само че има и такива, които са в синхрон с цветовете на тялото. Понякога върху крилете на Водно Конче има тъмни петна на транспарантен декор.

С какво се храни Водното Конче

Водно Конче изпитва непрекъснат апетит и убива инсекти, до момента в който лети. Водно Конче убива жертвите си, като вкарва в тях дребна бликам вода. Водно Конче вижда жертвата си даже на доста ослепителен декор. Ако е задоволително огромно, Водно Конче може да гълта пчели. Някои Водни Кончета дебнат летящи инсекти в засада и щом ги видят, стартират да ги преследват. Водно Конче може да лети стотици километри, преди да се измори. Водно Конче се храни с пеперуди, летящи мравки, оси, мухи, комари и други летящи инсекти. Когато хване насекомо във въздуха, Водно Конче забила острите си зъби в него и незабавно го гълта.

Размножаване на Водно Конче

Водно Конче се развъжда с ненапълно преобразяване. Възрастното Водно Конче има относително къс живот, главната цел на който е да се развъди. Водно Конче няма размножителен интервал. След като се появи на бял свят, мъжкарят стартира да търси женска, която атакува, до момента в който лети. той я захапва за тила и я притиска с крачетата си. Една женска се чифтосва с няколко мъжки. Интересен факт е, че всеки идващ мъжага, който се чифтосва с женската, извлича и изхвърля семенната течност на предходния мъжага. Той прави това със специфични зъбци, които се намират върху репродуктивния му орган.

Женската може да снесе до 200 яйца, които снася върху листа на растения, които са надвесени над вода. Женското Водно Конче снася яйцата си над поток, река, езеро или застояла вода, а също по този начин и над канали. Яйцата се трансформират в ларви, които са известни като нимфи, защото живеят във водата. Ларвите на Водно Конче могат да се видят в течаща или в застояла вода, те могат да живеят на дъното или на повърхността според от разновидността на родителите. Нимфите са хищници като родителите си се хранят с водни инсекти и безгръбначни. Развитието на ларвите на Водно Конче е много постепенно - от няколко месеца до 5 години.

 Летящо водно конче

Нимфите са с издължени тела и огромни очи и могат да доближат до 4 сантиметра дължина. Обикновено ларвите на Водно Конче са мрачно кафяви или черни, рядко са зелени. След като към този момент е подготвена да се трансформира във Водно Конче, ларвата излиза от водата и стои няколко часа на слънце, с цел да изсъхне. Тогава обвивката ѝ се спуква и се появява Водно Конче. То би трябвало да съхне още към 2-3 часа, след което може да лети.

Любопитни обстоятелства за Водното Конче

Водно Конче е прието за най-бързият авиатор измежду всички инсекти на планетата - скоростта му е 30 километра в час. Водно Конче има огромно значение за хората. Те унищожават комари, както и доста инсекти, които са селскостопански вредители.

Водно Конче има доста остро зрение, само че е изцяло глухо.

Водните кончета са толкоз красиви. Неслучайно ги съпоставят с пеперуди, цикади, пчели, стършели.

Някои хора бъркат водното конче в морско конче, само че те са напълно разнообразни типове.

Вреди от Водното Конче

Много рядко Водно Конче може да нанася щета, като изяжда хайвера на риби, които се отглеждат в рибарници. Водно Конче може да се опита да ухапе човек с дребните си зъби, в случай че усети опасност от нахлуване, само че това не се отразява по никакъв метод на здравето на индивида.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР