Водните кончета са изключително красиви, но освен това имат куп

...
Водните кончета са изключително красиви, но освен това имат куп
Коментари Харесай

Интересни факти за водните кончета

Водните кончета са извънредно красиви, само че също така имат куп забавни особености, като една от тях е способността им да развиват доста висока скорост - до 60 километра в час. Тези красиви инсекти, които могат да бъдат транспарантни или обагрени в разнообразни цветове, са извънредно жестоки и безпощадни.

Когато ловува, водното конче убива жертвата си за секунди по време на полет. Но най-интересното е, че водното конче съумява да пресметна ъгъла на офанзива и мястото, на което ще се намира във въздуха, когато ще е най-удобно да нападна жертвата си. Водното конче съумява да забележи жертвата си от разстояние до 8 метра.

Това се дължи на обстоятелството, че водното конче има съвършено зрение - всяко от очите му има 30 000 фасети, като всяка от тях основава настрана изображение.

За съпоставяне - мухата, която има доста положително зрение, има единствено 6000 фасети. Благодарение на невроните в мозъка на водното конче се основава цялостна картина на това, което означават фасетите.

 Интересни обстоятелства за водните кончета

Горните фасети разграничават всички елементи в цветовете на обекта, а долните - детайлите на формата му. Интересен факт е, че очите на водното конче могат да се въртят на 360 градуса и по този начин то може да вижда всичко, което се случва към него. Затова не може да доближите водно конче неусетно.

Водното конче може да разграничава предмети и в ултравиолетовия набор и когато лети над водата, отблясъците на светлина във водата не го заслепяват, което разрешава на този безмилостен ловджия да не прекъсва полета си по време на гонене на плячката.

Водното конче има съвършени резултати при лова - в 95 % от случаите то улавя плячката, което бие върховете на лъва и акулата.

 Интересни обстоятелства за водните кончета

Освен че е съвършен ловджия, водното конче обича да яде доста - за една минута то може да погълне до 30 мухи. Полетът на водното конче заслужава внимание - то може внезапно да трансформира посоката на хвърчене, както и ненадейно да увисва във въздуха за дълъг интервал от време.

Мъжкарите нападат женските когато и да е, като ги атакуват във въздуха и ги захапват зад главата, след което се чифтосват с тях и ги изоставят.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР