Водните електрически централи (ВЕЦ) отчитат ръст на производството на електроенергия

Водните електрически централи (ВЕЦ) отчитат ръст на производството на електроенергия ...

Водните централи записват забележително начало на годината


Водните електрически централи (ВЕЦ) отчитат ръст на производството на електроенергия с 263,5% на годишна база през първите два месеца на годината. Това е видно от данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

От началото на годината ВЕЦ-овете са произвели общо почти 1,01 тераватчаса електроенергия. Това се дължи основно на обилните валежи в началото на годината, което доведе и до високата приливна вълна по поречията на реките.

Благодарение на работата на, отчетоха в средата на януари в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова и на околната среда Емил Димитров.Още по темата

Енергийните централи в страната са произвели общо 7,9 тераватчаса електроенергия, което е увеличение от малко над 4%. То основно се дължи на водните централи, защото останалите производители бележат спад. През първите два месеца на годината базовите централи са произвели общо 6,2 тераватчаса електроенергия, което е намаление от 6,36%.

През този период за близо денонощие аварийно спря и един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй", което временно извади малко над 1000 мегавата от системата. Нужната енергия тогава беше .

Традиционно през зимните месеци производството на зелените централи, особено при фотоволтаиците, е свито.

През първите месеци намалява и потреблението на електроенергия - с 1,92% до 7,3 тераватчаса. Съществено се увеличава обаче износът, което вероятно се дължи на по-конкурентната цена на електроенергията, произведена от водните централи.

Източник: investor.bg