Водите на река Нишава на места се оцветяват от амоняка,

...
Водите на река Нишава на места се оцветяват от амоняка,
Коментари Харесай

Пети ден изтича амоняк от дерайлирали край Пирот цистерни, водите на р. Нишава сменят цвета си

Водите на река Нишава тук-там се оцветяват от амоняка, който изтича от една от 4-те дерайлирали цистерни след ЖП злополуката при Пирот. Жителите на околните обитаеми места, а даже и тези в Бела паланка и за Ниш, се тормозят дали водата ще е годна за приложимост, заяви за журналистът от онлайн портал в Пирот Ненад Паунович. 

Пети ден от една от дерайлиралите цистерни продължава да изтича амоняк, като той се излива в река Нишава. Властите оповестиха, че това не основава екологични проблеми, само че посъветваха водата от лични водоизточници по поречието на Нишава да не се използва.

На мястото и в сектора на злополуката са проверяващи органи и специалисти, които обясняват аргументите, довели до злополуката с 21  цистерни амоняк, създаден в Девня, България, които е трябвало да бъдат доставени на завода за изкуствени торове в гр. Шабац, Сърбия.

Най-вероятно аргументите са в трагичното положение на стоманения път от Цабиробд до Ниш. Изтеглянето на незасегнатите при злополуката цистерни към Ниш и Пирот още не стартира, то ще отнеме към 15 дни, разясняват специалисти.

Ще би трябвало да бъдат докарани 4 нови цистерни, с цел да се трансферира амонякът от дерайлиралите. От 15 часа сръбско време през вчерашния ден е пусната автомагистралата, Коридор-10, до Ниш и към този момент няма струване и колони от МПС в двете посоки.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР