Води се дебат по размера на минималната работна заплата и

...
Води се дебат по размера на минималната работна заплата и
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Минималната заплата ще е над 700 лв., водят се дебати

Води се спор по размера на минималната работна заплата и очакванията са, че тя ще се усили над 700 лева Това съобщи Георги Гьоков, министър на труда и обществената политика.

По думите му коронавирус добавката към пенсиите ще е до края на юни, докато са разчетени парите. Ако няма решение за пенсионната система до 1 юли, от тази дата ще има понижаване на заплащанията на пенсионерите.

Пенсиите обаче ще се усилят с 6.1%. Ако с новия бюджет не се предложи някакво решение или Коалиционния съвет не вземе решение, тогава ще би трябвало да се осъвременят пенсиите по швейцарското предписание, сподели Гьоков. По предварителни сметки на Национален осигурителен институт това нарастване ще бъде 6.1% - на база 50% от нараствана на осигурителния приход и 50% тежест на инфлацията. Ако отпаднат добавките от 1 юли, това няма да покрие тези 60 лева върху пенсиите на хората. Пенсионерите ще се окажат с по-високи пенсии, само че с по-ниски заплащания.

Гьоков счита обаче, че ще бъде открито решение до тогава.
По думите му помощта към пенсиите няма да се дава абсолютно, ще бъде преценено кой има потребност от нея и кой не.

Гьоков съобщи пред Българска национална телевизия, че до юли коронавирус добавката ще продължи да се получава дружно с пенсиите. Ще разграничат обаче приемането на пенсията с коронавирус добавката. Когато човек си получава пенсията в пощата, да вземем за пример, да види какъв брой е пенсията и какъв брой е коронавирус добавката. Обсъжда се също коронавирус добавката да бъде изкарана от пенсионната система.

Социалният министър сподели още, че няма неточност в преизчисляването на пенсиите. Има по-скоро недоумение на методиката, тъй като, по думите му, няма по какъв начин да има неточност в една организация като Национален осигурителен институт.

Реалното нарастване на междинната пенсия е 9.3 -9.4%. Никога не се е стигало до такова осъвременяване, сподели общественият министър. Гьоков счита, че коронавирус добавките са оставили нереалистични свръхочаквания у хората, в това число с политическо говорене.

"Отново настоявам, че няма да има пенсионер, който да получава по-ниско заплащане. Няма пенсионер в България, който да е получил по-ниска пенсия през януари, в сравнение с през декември. По-ниският размер е при тези, които не са свързани с трудова активност ", сподели той.

Попитан за това по какъв начин се живее с минимална пенсия от 370 лева, Гьоков сподели, че въпросът е политически.

"Няма по какъв начин да има правдивост като малко над половината от пенсионерите, милион и нещо взимат минимална пенсия, без да се зачита техният принос. Хората не могат да живеят с приходи по-ниски от прага на беднотия. В България хората бъркат приходите с размера на пенсията. Едно е пенсионер с ниска пенсия и има други приходи, само че не е същото с човек, който получава 370 лева без други приходи ", сподели Гьоков.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР