Водещият учен-изследовател на творчеството на Леонардо да Винчи - Мартин

...
Водещият учен-изследовател на творчеството на Леонардо да Винчи - Мартин
Коментари Харесай

Националната галерия в Лондон приписва погрешно картина на Леонардо?

Водещият учен-изследовател на творчеството на Леонардо да Винчи - Мартин Кемп съобщи, че Националната изложба в Лондон е приписала картина на Леонардо, която е желала да заеме за изложбата си " Леонардо да Винчи: художник в миланския двор " през 2011-2012 година, предава Artprice.
В последния си седмичен подкаст " The Art Week " Мартин Кемп твърди, че галерията показва Мадона Лита, заем от Държавния музей Ермитаж в Санкт Петербург, като авторска творба на Леонардо, макар че самите куратори на Националната изложба считат, че картината е дело на възпитаник, съобщи БНГЕС.
Както изяснява Кемп в изявление, с което отбелязва публикуването на книгата си Living with Leonardo (Thames & Hudson), съвсем всички експерти имат вяра, че Мадона Лита е " основана на дизайн на Леонардо... само че действителното осъществяване е на студиото му - картината е от Болтрафио ". В Ермитажа обаче " желаят да бъде Леонардо от начало до край ".
Кемп, професор в Оксфордския университет, споделя, че през 2011 година Националната изложба се нуждае от Мадона Лита за изложбата " и изискванията за това са, Татяна Кюстендиева да го каталогизира ". Кустодиева, куратор на Ермитажа, е единственият експерт от значима институция, който написа текст за лондонския азбучник.
Тя каталогизира Мадона Лита като напълно дело на Леонардо, датирано от 1491-95 година Вместо да обмисли съществено други вероятни при подробното й изложение, тя декларира, че има " неоспорими доказателства " за майсторската ръка. Изложбата на Националната изложба, която включваше и новооткритата Салватор Мунди, се смяташе за значима при проучването на Миланското творчество на Леонардо.
В своето встъпление в съответния раздел на каталога, кураторът на Националната изложба Лука Сисон (който в този момент е в Нюйоркския музей на изкуствата) признава, че има мистерии към Мадоната Лита, като доста историци на изкуството я считат за " студийна творба, евентуално от Болтрафио “. Сисон обаче заобикаля категорично да показва своята позиция.
На въпроса дали е тревожно, че Националната изложба сложи своето име под атрибуция, която явно не е подкрепена от личните й куратори, Кемп отговори, че това е " притеснително ". Той също по този начин показа, че е озадачаващо за учените, които са забелязали в изложбата проучвателна рисунка на драперията от Мадона Лита, приписана на Болтрафио. Всеки клиент може да си зададе въпроса: " за какво Леонардо прави нещо въз основа на рисунка на възпитаник? "
Нито Националната изложба, нито Сисон желаят да разясняват изказванията на Кемп. Изложбата " Леонардо " се оказа една от най-популярните в историята на галерията, привличайки 324 000 гости.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР