Водещият на новините по Нова телевизия Николай Дойнов загуби татко

...
Водещият на новините по Нова телевизия Николай Дойнов загуби татко
Коментари Харесай

Драма: Ники Дойнов погреба баща си

Водещият на новините по Нова телевизия Николай Дойнов загуби баща си, научи „ Уикенд ” от негови сътрудници. Известният професор историк Стефан Дойнов умрял на 85 години, откакто дълги години живеел втори живот. През 80-те години на предишния век той претърпял тежък инфаркт и последвала кома. Като по знамение именитият професор оживял, а лекарите приемали това като здравно знамение.

„ Често си задавам въпроса: по какъв начин живях и какво направих? С постигнатото от мен през годините разбрах, че съм направил положителни неща. Но доста от фантазиите си, доста от нещата, които мислех да направя, не съумях да свърша ”, правел си равносметка в залеза на своя живот именитият историк.

Проф. Дойнов има в действителност блестяща кариера. Завършил е история в Софийския университет. Работил е като преподавател в Априловската и Вечерната гимназия в Габрово, както и като музеен служащ в Исторически музей Габрово. От 1981 година е старши теоретичен помощник в Института по история при Българска академия на науките. През 1993-1997 година е шеф на Главно ръководство на архивите при Министерски съвет. От 1997 година е ст.н.с. І ст. (професор) в Института по история – Българска академия на науките. Преподавал е в Софийския университет. Професорът е създател на доста книги и изявления, като с максимален триумф са тези за Руско-турските войни, присъединяване на българските чети във войните, проучванията му за Васил Левски и историята на Габрово.
Професорът е бил непосредствен другар с починалия президент Желю Желев още в дисидентските му години. Семействата другарували, а децата им израснали дружно. Ники играел на гоненица и други детски игри със Станка, която била с 2 години по-голяма от него. И до през днешния ден тя си спомяла по какъв начин на всеки негов рожден ден на 2 юни, постоянно имало торта с ягоди. Тогава бъдещата тв звезда бил захласнат от самолетите и мъкнел цялата детска банда да ядат сладолед и да гледат по какъв начин изхвърчат и кацат машините на летището. Заради родителите на Ники, в дома им се събирали изтъкнати интелектуалци. Майка му била психолог и постоянно им гостували забавни персони, написа Уикенд.

Един ден, когато Ники бил на 7 години, се случила покруса с татко му. Проф. Дойнов получил доста тежък инфаркт и изпаднал в клинична гибел. Лекарите едвам съумели да го спасят. Ники и брат му претърпели доста тежко премеждието, което оставило отпечатък върху тях за цялостен живот. Майка им се грижела за болния си брачен партньор, а двете момчета от дребни станали независими. За повторно водещият на новините изпитал огромен потрес, когато научил, че брат му се е потрошилфатално и има риск да остане неработоспособен. 27-годишният тогава Дойчин полетял в бездната над нос Калиакра и се приземил върху острите скали, където вълните едвам не го повлекли към дълбините на морето. Пожарникари спуснали незабавно въже, само че не могли да оказват помощ. На помощ се притекъл ветеранът измежду локалните риболовци Наско Панайотов – Писиката, на който цялото семейство още били признателни. С лодка той превозил лекарите, които изпълзели до младежа и го шинирали на място, след това с лодката го превозили до болничното заведение и го оперирали.

Въпреки тежките здравословни проблеми на баща си, Ники не треперел над здравето си и не се вманиачавал по здравословното хранене. Водещият не се лишавал от изкушения, само че внимавал да не прекалява. Той обаче бил гневен съперник на тютюнопушенето и повода била в здравословните проблеми на баща му. Когато Ники станал тв звезда, проф. Дойнов не парадирал с родствената им връзка, само че и Ники не се хвалел, че е наследник на прославен родител.

„ Внимателно виждам и чувам новините, които той показва по Нова телевизия, и би трябвало да кажа, че е един от дребното публицисти, които приказват и предават информацията за деня на книжовен български език, а това става все по-рядко събитие. Това не е по никакъв начин инцидентно тъй като той прекарваше своите лета в Царева морава при баба си, където се приказва по този начин нареченото Източно Търновско, а за какво ни и Дряновско произношение. Още от 1872 година педагозите, обединени към Славейков, се събират в Цариград и одобряват точно това Източно произношение за книжовен български език ”, разказвал е проф. Дойнов.

След като оживял след инфаркта, проф. Дойнов споделил на сина си: „ Прави каквото искаш с живота си, само че ще ми бъде доста неприятно, в случай че те видя да пушиш. На мен пушенето съвсем ми лиши живота ”. Затова Ники не запалил нито една цигара. Междувременно медицината напреднала и проф. Дойнов се закрепил. През февруари обаче сърцето му не издържало и след дълготрайно боледуване умрял.

Самият Ники не потегля по стъпките на нито един от родителите си. Следвал право в Благоевград, тъй като математиката не му вървяла и това му попречило да стане авиатор. Така и не се дипломирал като правист, тъй като в това време почнал да се появява по малкия екран. В Нова телевизия става емблематичен тандем с Миа Сантова, с която са близки другари и до през днешния ден. Дойнов не крие, че други медии са се опитвали да го откраднат за своя екип, само че той оставал правилен на Нова телевизия.
 
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР