Водещите европейски индекси завършиха борсовата сесия в понеделник с ръстове,

Водещите европейски индекси завършиха борсовата сесия в понеделник с ръстове, ...

Зелената вълна заля и европейските борси


Водещите европейски индекси завършиха борсовата сесия в понеделник с ръстове, след като миналата седмица също последваха негативното представяне на пазара в САЩ заради втвърдяването на тона от Федералния резерв, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 завърши с ръст от 0,7%, въпреки че отписа над 0,8% в началото на сесията. Автомобилният сектор прибави 3%, като почти всички останали сегменти и борси също бяха на зелено.

Във Великобритания индексът FTSE напредна с 0,6%, германският DAX – с 1%, а френският CAC с 0,5%.

Първоначалните понижения в старта на европейската сесия наподобяваха търговията и отвъд Океана, където водещите индекси бяха по-значително на червена територия по време на предборсовата търговия.

Инвеститорите остават фокусирани върху настроенията на централните банки. Силен ефект върху пазара оказа позицията на Фед от миналата седмица за ускоряване на очакванията за повишаване на основните лихви, както и за инфлацията.

Според управителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард американската инфлация ще има ограничен ефект в Еврозоната, който ще се изразява най-вече през каналите на търговията.

При индивидуалните акции британската верига супермаркети Morrisons отчита увеличение от завидните близо 28%, след като отхвърли предложение за покупка от частната компания Clayton, Dubilier & Rice на стойност 5,52 млрд. паунда (7,62 млрд. долара). Причината е, че офертата „значително подценява компанията и нейния потенциал“.

Източник: investor.bg