Водещите европейски авиолинии търсят начин за отмяна на законите за

...
Водещите европейски авиолинии търсят начин за отмяна на законите за
Коментари Харесай

Европейските авиопревозвачи искат отмяна на щедрите правила за компенсация

Водещите европейски авиолинии търсят метод за анулация на законите за обезщетения на Европейския съюз, откакто предходната година бяха принудени да върнат назад 10 милиарда евро на своите клиенти поради блокадите, свързани с пандемията от COVID-19, съобщи Блумбърг.

Европейската инструкция EU261, която дефинира дължимите обезщетения при анулация на полети или закъснения, беше обременителна за самолетните компании още преди настъпването на пандемията, обявиха водачите на огромните авиопревозвачи по време на годишната си среща Airlines 4 Europe. Според тях регламентът не е съчетаем с всеобщите заземявания на самолети, наложени на фирмите по време на рецесията.

„ Това е може би един от най-санкциониращите закони за отбрана на правата в международен мащаб “, разяснява основният изпълнителен шеф на Air France-KLM Бен Смит по време на съвместен убенинар, в който участваха още шефовете на Deutsche Lufthansa AG, IAG, Ryanair и EasyJet. „ Много е значимо да продължим напред, с цел да развием този закон и да го превърнем в нещо, което е по-реалистично и уравновесено “, добави той.

Множество европейски авиолинии пробваха да убедят клиентите си да трансформират датите на своите пътувания, с цел да избягнат връщането на пари. Макар че доста пасажери одобриха предлагането, авиопревозвзачите трябваше да върнат парите на тези, които се възползваха от европейския правилник. Европейската комисия от осем години обмисля промени по директивата EU261, която бе въведена през 2005 година, само че към момента няма приложени корекции.

„ Пандемията беше извънредно сложна за самолетните компании, само че разхлабването на жизненоважната отбрана на потребителските права на милиони пътуващи е изцяло неправилен метод за разрешаването на проблемите в сектора “, разяснява Рори Боланд от английската група за отбрана на потребителите „ Which? “.

Въпреки че от групата са " за "  по-голямата държавна поддръжка за авиационната промишленост, Боланд споделя, че COVID-10 е затвърдил аргумента за промени в посока „ подсилване на правата на пасажерите и основаване на гаранция, че самолетните компании и туристическите оператори ще бъдат изправени пред действителни последствия, в случай че нарушат разпоредбите “.

По думите му самолетните компании не са изплатили полагаемите компенсации на милиони хора, макар закона.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР