Водещи световни производители на ваксини са в готовност да разработят

...
Водещи световни производители на ваксини са в готовност да разработят
Коментари Харесай

Риск от нов щам: Водещи компании подготвят ваксини срещу птичи грип за хора

Водещи международни производители на ваксини са в подготвеност да разработят такива за хора против птичи грип при положение, че нов вариант на болестта стартира да се предава сред типовете, оповестява Reuters.

Причината за такива опасения е, че едно от актуалните огнища на птичи грип, известно като H5N1 clade 2.3.4.4b, е предизвикало гибелта на рекорден брой птици и инфектирани бозайници.

Случаите при хора обаче остават доста редки, а международните здравни управляващи обявиха, че рискът от предаване на вируса сред хората към момента е невисок.

Ръководителите на три производителя на ваксини - GSK Plc Moderna Inc и CSL Seqirus, благосъстоятелност на CSL Ltd, декларират пред Reuters, че към този момент създават или са на път да тестват ваксини за хора, които по-добре подхождат на циркулиращия подтип, като защитна мярка против бъдеща пандемия. Други, като Sanofi имат " подготвеност " да стартират произвеждане, в случай че се наложи, като разполагат със съществуващи варианти на ваксина H5N1.

В момента главната цел на фирмите е да разработят ваксина против птичи грип за домашни птици - пазар, който е евентуално доста по-голям от този за хора.

Тревожен обаче е фактът, че е случай на нужда, по-голямата част от евентуалните дози ваксини за хора са предопределени за богатите страни, на база на дългогодишни контракти, настояват специалисти по световно опазване на здравето. Според проектите за пандемия на доста страни, до момента в който доставките са лимитирани, противогрипните инжекции би трябвало да се слагат първо на най-уязвимите. Но статистиката от пандемията сподели друго – че по време на COVID-19 страни с повече от задоволителен брой ваксини имунизираха огромна част от популацията си, преди да обмислят шерване на дози.

" Потенциално бихме могли да имаме доста по-сериозен проблем с натрупването на ваксини и ваксинален шовинизъм при грипна зараза, в сравнение с при Коронавирус ", споделя доктор Ричард Хатчет, основен изпълнителен шеф на Съюза за нововъведения и подготвеност при епидемии (CEPI), който подкрепя финансирането на проучвания в региона на имунизациите.

Агенцията на Организация на обединените нации заяви, че е подписала правно обвързващи съглашения с 14 производители за 10% от тяхната ваксина против пандемичен грип " сега, в който препаратът излезе от индустриалната линия ", в композиция от дарени дози и такива, които ще бъдат закупени от организацията на налична цена. Споразуменията включват шест от най-големите производители на ваксини за сезонен грип, като GSK, Sanofi и CSL Seqirus.

СЗО съобщи, че се създават механизми, " тъй че страните да могат да работят дружно - а не да се конкурират между тях ", с цел да реагират на такава рецесия. Организацията е " изцяло уверена ", че производителите и страните членки ще изпълнят отговорностите си.

Много от евентуалните пандемични ваксини са авансово утвърдени от регулаторните органи въз основа на данни от изпитвания върху хора, които демонстрират, че имунизациите са безвредни и провокират имунен отговор - развой, който към този момент се употребява при имунизациите против сезонен грип. Това значи, че може да не се постановат спомагателни изпитвания върху хора, даже и да се наложи да бъдат поправени, с цел да подхождат по-добре на варианта, който ще премине при хората. Данните за това какъв брой добре имунизациите фактически защищават от зараза ще се събират в действително време.

СЗО съобщи, че има близо 20 лицензирани ваксини против по-широкия вариант на птичия гриш H5. Съществуващото антивирусно лекуване за към този момент инфектирани хора също ще помогне за намаляване на следствията.

В същото време, прекосяването към широкомащабно произвеждане на профилирана ваксина може да отнеме месеци, предизвестяват производителите. При някои препарати ще се употребява обичаен способ, при който вирусът, вкаран във имунизациите, се отглежда в кокоши яйца в продължение на 4 до 6 месеца.

" Създаването на първата доза е най-лесно ", споделя Раджа Раджарам, началник на световната здравна тактика в CSL Seqirus. " Най-трудно е производството на огромни количества. "

Експертите от дълго време се застъпват за нови подходи при създаването на ваксини, както за сезонен, по този начин и за пандемичен грип. Коронавирус потвърди капацитета на мРНК технологията за по-бързо адаптиране към изменящите се вируси, защото имунизациите употребяват генетична информация от патогена, вместо да се постанова развъждане на самия вирус.

Изследванията на mRNA имунизациите на Moderna в действителност започнаха с пандемичния грип и бяха модифицирани за Коронавирус, сподели Рафаел Нахбагауер, изпълнителен шеф на отдела за инфекциозни заболявания в Moderna.

Компанията възнамерява да започва клинични изпитвания върху дребни групи хора на мРНК ваксина против пандемичен грип, пригодена за новия подтип на птичия грип, през първата половина на 2023 година, сподели той и добави, че Moderna може да реагира " доста бързо " при сюжет на зараза. Резултатите ще бъдат следени от близко, защото данните за кандидат-ваксината против сезонен грип на Moderna бяха смесени.

Компанията е наясно с въпроса за личния капитал, който би трябвало да бъде решен, само че към момента няма подписани контракти, добавя изпълнителният шеф. " Би било преждевременно да подписваме каквото и да било или да се ангажираме с нещо, което в действителност не можем да осъществим към днешна дата ", добавя той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР