Водещи експерти в областта на външната политика от различни западни

...
Водещи експерти в областта на външната политика от различни западни
Коментари Харесай

Експерти: Ескалиращият конфликт между Сърбия и Косово е пресилена позиция на Белград

Водещи специалисти в региона на външната политика от разнообразни западни страни приканиха Европейски Съюз, Съединени американски щати и Англия да бъдат по-критични към сръбския президент Александър Вучич. Те считат, че ескалиращият спор сред Сърбия и Косово е пресилена позиция на Белград.

" Опитите на Сърбия да провали демократичните избори в Косово би трябвало да бъдат обществено подложени на критика като външна интервенция и да бъдат подхванати съответни дейности за търсене на отговорност от Сърбия, в случай че тя продължава да подкопава свободните и почтени избори ", се споделя в писмо на външнополитическите специалисти до висшия представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел и до външните министри на Съединени американски щати Антъни Блинкен и на Англия Джеймс Клевърли.

Михаел Рот (SPD) е един от основателите

Писмото е подписано и от ръководителите на комисиите по външни работи на Бундестага Михаел Рот (SPD) и на Сената на Съединени американски щати Боб Менендес. Сред създателите са и ръководителите на комисиите по външни работи на английската Камара на общините и парламентите на Чехия, Украйна, Ирландия, Естония, Латвия и Литва.

" Без политика, насочена към Белград "

" Сегашният метод не работи ", пишат Рот, Менендес и техните сътрудници: " Молим интернационалната общественост да се поучи от нашето минало и да подсигурява, че на Балканите няма да организираме политика, насочена към Белград “, се споделя в писмото. Подписалите го приканват " да се обмисли политика на възпираща дипломация, с цел да се предотврати по-нататъшното утежняване на обстановката със сигурността в Северно Косово ". Онези, които отстояват върховенството на закона и демокрацията, не трябва да бъдат порицавани.

" Косово е суверенно "

Откритите наскоро скривалища за оръжие в Северно Косово и известията за продължаваща контрабанда на оръжие през границата сред Сърбия и Косово акцентират " рисковете от по-нататъшна ескалация ", се споделя в писмото, получено от „ Тагесшпигел “. " Косово е суверенна страна и работеща народна власт. Този факт би трябвало да бъде в основата на общата ни политика във връзка с актуалната рецесия. "

Критика върху " слабите места “

Настоящата политика на Европейски Съюз, Съединени американски щати и Англия във връзка с Сърбия и Косово разкрива " слаби места в нашия общ метод ". Този метод би трябвало да бъде " преосмислен ". Инициаторите на писмото приканват за " връщане към салдото и пропорционалността в връзките с Косово и Сърбия ".

Липсата на напън върху Сърбия след случайния арест на трима косовски служители на реда и неподвеждането под отговорност на отговорните за нападенията против силите за отбрана на НАТО КФОР илюстрират " актуалната липса на безпристрастност при оправянето с сходни спешни обстановки ".

Загриженост по отношение на вероятно доближаване на Белград с Москва

Европейски Съюз и Съединени американски щати организират снизходителна политика във връзка с Сърбия - претендент за участие в Европейски Съюз, на фона на опасенията, че Белград може да премине в лагера на Русия. Правителството на Вучич не взе участие в глобите против Москва. Руският президент Владимир Путин се радва на благосклонности измежду сръбското население, до момента в който доста сърби отхвърлят едно - към момента непредвидимо - пълноправно участие на страната им в Европейски Съюз. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР