Водещата организация на проекта е сдружение Българско дружество за защита

...
Водещата организация на проекта е сдружение Българско дружество за защита
Коментари Харесай

ЮИДП-Сливен създаде 11,8 ха крайречни гори по проект „От желязнат...

Водещата организация на плана е съдружие „ Българско сдружение за отбрана на птиците ” /БДЗП/, с което „ Югоизточно държавно дружество “ Директива за птиците гр.Сливен има подписано партньорско съглашение за съдействие. Партньори в осъществяването му, с изключение на ЮИДП Директива за птиците Сливен, са Фондация „ По-диви Родопи ” /ФПДР/ и „ БърдЛайф Европа и Централна Азия ” /БЛИЦА/.

.

С присъединяване си в плана ЮИДП Директива за птиците Сливен има сложена цел за възобновяване на ксеротермни гори и речни галерии в регионите на Сакар, Странджа и Източни Родопи, посредством които да се сътвори обширна мрежа от витални екосистеми, устойчиви на климатични промени. За реализиране на поставената цел, в границите на пет годишния интервал на контракта, ЮИДП планува действия по подмяна на 3 180 ха борови култури с локални дървесни типове и основаване на 30 ха крайречни гори.

.

До края на месец март 2024 година, по направление за основаване на крайречни гори, от ЮИДП са залесени с дървесните типове летен дъб и полски явен 5,5 ха площи на територията на „ ДЛС Тополовград “ и 6,3 ха на територията на " ДГС Маджарово ". Очакваното осъществяване след края на настоящата втора година от плана е 39,3 %, по отношение на общо плануванаъа повърхност за 5 годишен интервал. Освен това залесяване, ЮИДП възнамерява да извърши почвоподготовка на повърхност от 11,1 ха за идните залесявания през идната година в Търговско предприятие " ДГС Маджарово " и Търговско предприятие " ДГС Елхово ". Предстои и развъждане на залесените култури за основаване на крайречни гори през първата и втората година от плана, на обща повърхност 54,3 ха.

.
Проектът е финансиран в границите на Програмата за застрашени ландшафти, която е ръководена от екип, работещ под управлението на изпълнителния шеф на Природозащитна самодейност Кеймбридж, която сама по себе си е съдействие сред Университет на Кеймбридж на Старите Школи и водещи интернационалните организации за запазване на биоразнообразието. Университетът получи грант за финансиране на програмата от Аркадия – благотворителен фонд на Питър Болдуин и Лизбет Раузинг. В резултат на това Университетът е и юридическото лице, което влиза в Проекта посредством сключване на Договор за безплатно финансиране с Българско дружество за защита на птиците. Продължителността му е 60 месеца, считано от 01.10.2022 година до 30.09.2027 година Размера на общото финансиране на плана е 4 100 833 Щатски долар, като финансирането за ЮИДП Директива за птиците е 499 439 Щатски долар.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР