Водещата датска банка Данске банк (Danske bank) ще плати 3,5

...
Водещата датска банка Данске банк (Danske bank) ще плати 3,5
Коментари Харесай

Данске банк с глоба от 470 милиона евро за пране на пари в Дания


Водещата датска банка " Данске банк " (Danske bank) ще заплати 3,5 милиарда крони (470 милиона евро) санкции в Дания, с цел да постави завършек на правосъдно гонене в границите на голям скандал за пране на пари, в който е забъркан и естонският ѝ филиал, заяви Българска телеграфна агенция.

Глобата, която идва на идващия ден след споразумяване на правосъдно дело в Съединени американски щати по същото досие против възнаграждение на 2 милиарда $, " е най-голямата, налагана в миналото в Дания, за пране на пари ", съобщи прокурорът Йенс-Кристиан Бюлов, представен в официалното съобщение.

" Изключително притеснително е, че една огромна банка не разполага с корпоративно ръководство и нужния вътрешен надзор в региона на прането на пари и не реагира правилно и бързо на предизвестията за вероятно пране на пари ", акцентира той.

Банковата институция, която призна за " малки врати ", отварящи благоприятни условия за пране на пари сред 2007 и 2015 година на стойност към 200 милиарда евро посредством естонския филиал, влага доста от този момент, с цел да приведе разпоредбите си в сходство настоящото в региона законодателство.

През 2018 година вътрешен одит откри редица съществени дефекти в системите за ръководство и надзор на банката и в резултат на това основният изпълнителен шеф Томас Бьорген подаде оставка. 

Преследван от група интернационалните вложители, Бьорген бе оневинен наскоро на първа инстанция.

Освен санкцията датското държавно управление е конфискувало облага в размер на 1,25 милиарда датски крони (168 милиона евро) от преводи в естонския филиал, който към този момент е затворен, както и постъпленията в други балтийски страни  и съветския филиал.

В Съединени американски щати " Данске банк " бе приета за отговорна и одобри през вчерашния ден да заплати 2 милиарда $, с цел да уреди следствията за машинация против американски банки.

От края на 2017 година акциите на групата са изгубили половината от цената си, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР