Human Rights Watch призовава САЩ да спрат зверствата в Дарфур в Судан

...
Водеща правозащитна група призова Съединените щати да спрат продължаващите зверства“
Коментари Харесай

Водеща правозащитна група призова Съединените щати да спрат „продължаващите зверства“ в западния регион на Судан Дарфур, докато Вашингтон председателства Съвета за сигурност на ООН през август.

Тъй като доказателствата за атаките с изгорена земя се увеличават, Human Rights Watch (HRW) призова САЩ и ООН да наложат допълнителни санкции на суданските лица, „отговорни за зверствата“ в Дарфур.

„Светът не трябва да стои настрана, докато град след град в Западен Дарфур биват опожарявани до основи, изпращайки десетки хиляди цивилни да бягат, за да спасят живота си“, каза изпълнителният директор на HRW Тирана Хасан.

„Правителството на Съединените щати трябва да превърне думите в действия и да гарантира, че Съветът за сигурност на ООН най-накрая ще действа, за да защити цивилните и да потърси отговорност от отговорните за зверствата.“

Североизточната африканска страна изпадна в хаос през април, когато продължилото месеци напрежение между военните, водени от Абдел Фатах ал-Бурхан, и паравоенните Сили за бърза подкрепа, командвани от Мохамед Хамдан Дагало, известен също като Хемедти, избухна наяве боеве в столицата Хартум и другаде.


Боевете – съсредоточени в Хартум и Дарфур – са убили повече от 3900 души, според неправителствената организация ACLED, и са разселили над 3,3 милиона, според ООН.

В Дарфур, сцена на геноцидна война в началото на 2000-те години, конфликтът се превърна в етническо насилие, като RSF и съюзените с тях арабски милиции се насочват към африканските общности, казаха служители на ООН.

Базираният в Ню Йорк наблюдател каза, че е имало „многократни умишлени атаки срещу цивилни, повечето от сили на RSF и съюзнически арабски милиции, насочени към етническото масалитско население“.

HRW каза, че най-малко седем села и градове са били почти изгорени до основи или унищожени само в Западен Дарфур, според сателитни записи и свидетелства, анализирани от групата. Това са Habilla Kanari, Mejmere, Misterei, Molle, Murnei, Gokor и Sirba.

Дарфур е дом на около една четвърт от 48-милионното население на Судан.


През юни САЩ наложиха санкции срещу четири ключови компании, свързани или притежавани от воюващите фракции. Белият дом също наложи визови ограничения за служители на армията и RSF и лидери от бившето правителство, ръководено от Омар ал Башир. Той не посочи кои лица са били засегнати.

Миналия месец Карим Хан, прокурор от Международния наказателен съд, каза на ООН, че ще разследва предполагаеми нови военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Дарфур.

Призивът на HRW за санкции идва само няколко дни след като Amnesty International поотделно обвини двете воюващи страни в извършване на мащабни военни престъпления, включително умишлени убийства на цивилни и масови сексуални посегателства. Amnesty каза, че почти всички случаи на изнасилване са обвинени в RSF и арабските милиции.

В своя доклад от 56 страници HRW каза, че RSF са отвлекли 24 жени и момичета на 12 години и са ги държали „няколко дни, през които са били изнасилени от няколко членове на RSF“.

„Като се има предвид отговорността на Съвета за преждевременното изтегляне на мироопазващите сили от Дарфур в края на 2020 г., Съветът трябва да обмисли засилване на гражданската защита там“, каза HRW.

„Въпреки че Дарфур вече е в дневния ред на Съвета за сигурност, съветът не е разгледал активно въпроса, отчасти поради отблъскване от страна на някои от неговите членове, предпочитайки регионалните и двустранни усилия за прекратяване на огъня да имат предимство, подход, който не направи нищо за спиране на опустошението и малтретирането.“


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР