Водещ учен обяви хомеопатията за задънена улица, след систематичен обзор,

...
Водещ учен обяви хомеопатията за задънена улица, след систематичен обзор,
Коментари Харесай

Двубоят хомеопатия срещу заболявания приключи с 0:68

Водещ академик разгласи хомеопатията за „ задънена улица ”, след последователен преглед, който води до извода, че спорното лекуване не е по-ефективно от плацебото, споделя Nauka.bg.

Професор Paul Glasziou e водещ учен в региона на медицината, основана на доказателства от Bond University. Той е бил ръководител на работна група от Националния съвет за научни проучвания за здраве и медицина, която трябвало да прегледа доказателствата във връзка с 176 изследвания, свързани с хомеопатията, с цел да се откри дали лекуването е годно. Сред общо 57 систематични обзора, съдържащи 176 обособени изследвания, фокусирани върху 68 разнообразни здравни случая, е открито, че няма доказателства, че хомеопатията е по-ефективна от плацебото.

Хомеопатията съставлява различна медицина, която се основава на концепцията за разреждане на обещано вещество във вода. Според Националната здравна работа: „ Практикуващите считат, че колкото повече веществото се разрежда, толкоз по-голяма става лечебната му мощ за лекуване на признаците. Много хомеопатични средства се състоят от субстанции, които са били разредени неведнъж във вода, като концентрацията на самото вещество става оскъдна или на процедура то изцяло отсъства от разтвора. ”

Изследването е открило липса на „ забележими безапелационни доказателства, че хомеопатията се разграничава от плацебо резултата ”. И заключава, че „ не е имало надеждни доказателства от проучванията върху хора, че хомеопатията е ефикасен за лекуване способ ”.

В блога си за British Medical Journal, проф. Glasziou споделя: “Като ръководител на работната група, която написа отчета, бях изключително омекотен, че напрегнатото пътешестване по пътя на пресяване и синтезиране на доказателствата е към края си. Бях почнал пътуването с „ Нагласата, че не знам до какво ще докара ”. Бях любопитен дали това малко подозрително лекуване може да сработи... само че изгубих интерес след разглеждането на тези 57 обзора, които съдържат 176 обособени изследвания и не демонстрират доказателства, че хомеопатията се разграничава по нещо от плацебо резултата. ” И продължава: „ Аз доста добре разбирам за какво Самюел Ханеман е основал хомеопатията - бил е неудовлетворен от медицинските практики през 18-ти век, като стартирането на кръв и други сходни практики, и се е опитал да откри по-добра опция. Предполагам, че ще бъде отчаян от неуспеха на хомеопатията да продължи новаторските му проучвания и вместо това продължава да доближава до задънена улица. ”

Превод: Яна Ненчева
Източник: independent.co.uk
Изображение: collections.countway.harvard.edu

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР