Водещ руски депутат подаде жалба срещу онлайн инструмент, базиран на

...
Водещ руски депутат подаде жалба срещу онлайн инструмент, базиран на
Коментари Харесай

Z като зомби, а не като патриот. Как изкуствен интелект вбеси руски депутат

Водещ съветски народен представител подаде тъжба против онлайн инструмент, основан на изкуствен интелект, който се употребява от най-голямата банка в страната, заяви  Reuters.

Сергей Миронов твърди, че новаторската технология на Сбербанк основава отрицателни облици на Русия.

Става въпрос за инструмента " Кандински 2.1 " (кръстен на Василий Кандински – изтъкнат съветски абстракционист от началото на 20-ти век), който банката употребява на своя уеб страница с версии на съветски и британски език.

Всеки консуматор има опция по собствен избор да вкара дума или фраза, след което инструментът за секунди основава нейно съответстващо изображение в ярки цветове.

Според изказванията на депутата обаче, изкуственият разсъдък не се е справил с пресъздаването на бял, наследник и червен трибагреник, когато му е заложено описанието " съветско знаме ".

Проблем имало и с фразите " Донбас е Русия " и " Обичам Донбас " - отнасящи се до източния район на Украйна, който Русия отчасти окупира и разгласи за своя територия.  По думите на Миронов, инструментът ги пресъздава в цветовете на украинското знаме.

Терминът " Аз съм Z-патриот " - позоваващ се на претекста Z, който Русия е приела като боен знак, " генерира изображение на създание, наподобяващо на зомби ", оплаква се Миронов в обществената мрежа Telegram.

Опит на организация Reuters да вкара същата фраза демонстрира фотография на четирима младежи с необятно отворени уста и нетипични черти на лицата, които държат неопределено възпроизведено съветско знаме. Същият резултат генерира и опитът на Profit. bg.

Според Миронов, " Кандински 2.1 " се основава на планове на " вражески страни, които водят осведомителна и психическа война " против Русия.  

Депутатът е безапелационен, че има риск поради инструмента младите съветски жители да си основат отрицателна визия за личната си страна. " Те няма да знаят по какъв начин наподобява националният байрак на Русия и ще одобряват, че тя е изостанала в научно отношение страна ", написа той.

Депутатът е изпратил писмо до основния прокурор на Русия, с цел да го помоли да проверява Сбербанк и дали наличието, основано от " Кандински 2.1 ", е законно.

Независимо дали жалбата ще бъде почетена от съда, тя идва в извънредно неуместен за имиджа на Сбербанк миг, добавя Reuters.

През последните години финансовата инвестиция влага съществено в новите технологии. В понеделник тя заяви, че се е присъединила в конкуренцията за чатботове с изкуствен интелект, като пусна технология, наречена GigaChat, в директна конкуренция на ChatGPT, изкуствения разсъдък на стартъпа Open AI.

Екипът на Profit.bg реши да опитва още веднъж с " Кандински 2.1 " и вкара основна дума " Путин ". Ето какъв беше резултатът:

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР