Водената от Съединените американски щати търговска война продължава - и

...
Водената от Съединените американски щати търговска война продължава - и
Коментари Харесай

Кои са първите жертви на търговска война?

Водената от Съединените американски щати комерсиална война продължава - и някои компании стартират да усещат негативните резултати от нея, написа BBC. В петък Пекин заяви, че ще отговори с мита върху над 5 200 артикули, импорт от Съединени американски щати, в случай че Вашингтон вкара данъка от 25% върху $200 милиарда импорт от Поднебесната империя.

По-рано Съединени американски щати вкара и мита на вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз, Мексико и Канада, които дадоха отговор със лични.

Кои са главните браншове, които станаха жертва на комерсиалния спор?

Автомобили и мотори

Засега наподобява, че автомобилната промишленост е най-засегната, като три съществени компании неотдавна предизвестиха, че комерсиалният спор вреди на резултатите им. Ford и General Motors понижиха прогнозата за облага за 2018 година, цитирайки по-високи цени на стоманата и алуминия след митата. Fiat Chrysler също понижи прогнозата, откакто китайските купувачи отложиха покупките в очакване на по-ниски мита.

През май Китай заяви, че ще понижи митото върху вносните коли от 25% на 15% от 1 юли - ход, който трябваше да понижи комерсиалното напрежение. Но на 6 юли усили данъка за американските коли до 40%.

Jaguar Land Rover - най-голямата автомобилна компания във Англия, регистрира загуба за първи път от три години след закъснение на продажбите в Китай.

Наскоро BMW заяви, че ще увеличи цените на два от моделите си в Китай от 30 юли поради нарасналите мита. Tesla също ще продава два свои модела по-скъпо.

В същото време новините не са единствено неприятни, както Ана-Мари Бейсден, която оглавява звеното за изследване в автомобилния бранш във Fitch Solutions, споделя. " Видяхме редица производители, в това число Tesla, да форсират проектите си за вложения в локални фабрики, с цел да избегнат митата ". " Иронично обаче, някои от най-тежко потърпевшите компании са американски - или непознати, само че произвеждащи в Съединени американски щати, макар че въведените наказания трябваше да им оказват помощ ", споделя тя.

Щатският производител на мотоциклети Harley-Davidson възнамерява да реалокира част от производството си в Европа, с цел да избегне " забележителната " тежест от митата, въведени от Европейски Съюз.

Хранителната промишленост

Някои компании от хранителната промишленост също намалиха прогнозите си и покачиха цените. Tyson Foods неотдавна понижи прогнозата си. Щатският колос в производството на алкохолни питиета Brown-Forman съобщи, че ще усили цената на Jack Daniel`s и други марки уиски, продавани в Европа. Coca-Cola покачва цените в Северна Америка.

Други жертви

Други компании пък търсят метод да понижат бизнеса си с Китай като метод да избегнат митата. Производителят на играчки Hasbro мести производството си отвън Поднебесната империя. Щатският конгломерат Honeywell търси метод да употребява повече снабдители отвън Китай, а производителят на мебели RH ще понижи суровините от страната.

Междувременно американската Caterpillar неотдавна съобщи, че мощното търсене ѝ е разрешило да увеличи цените, с цел да компенсира сред $100 и $200 милиона в по-високи цени на стоманата и алуминия.

Световната стопанска система

Международният валутен фонд съобщи, че ескалация на комерсиалният спор може да изтрие 0,5% от международния напредък до 2020 година Скорошни данни демонстрират закъснение на растежа в индустриалния бранш в Китай, както и понижаване на увереността на американските консуматори.

Morgan Stanley пресмята, че ексалация на напрежението може да изтрие 0,81 процентни пункта от международния БВП - в случай че Съединени американски щати наложи 25% мито върху вноса на всички артикули от Европейски Съюз и Китай, а те отговорят по същия метод. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР