Воден от желанието си един ден да седне в пилотската

...
Воден от желанието си един ден да седне в пилотската
Коментари Харесай

Когато пчелите, пчеларите и любителите на мед жужат на една честота

Воден от желанието си един ден да седне в пилотската кабина, през 2006 година Сергей Петров записва „ Авиационно инженерство “ в Техническия университет – София. През идващите години обаче ентусиазмът му за кариера в авиацията отслабва и след дипломирането си през 2011 година той поема в друга посока.

Включва се в програмата Space Challenges („ Космически провокации “) на Райчо Райчев, който по-късно ще основе компанията за наносателити. Срещите с хора от фронтовата линия на нововъведенията го въодушевяват да търси благоприятни условия за образование зад граница. Кандидатства в стратегия на просветителната институция Singularity University.

„ От известно време желаех да стана пчелар, само че множеството информация, която четях, не беше обвързвана с това по какъв начин да станеш пчелар, а с това по какъв начин пчелите умират. С " инженерната шапка " на главата си споделих: „ Възможно ли е да можем да изпратим човек на Луната, а да не можем да се погрижим за инсекти в кутия, от които зависи храната ни? “, споделя Сергей пред Клуб Z.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/Sergey Petrov.jpeg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 995 " />

С плана за интелигентен кошер, с който кандидатства, Сергей печели стипендия и през 2013 година се образова в Singularity University в изследователския център на НАСА в Калифорния. След престоя си там се връща в България и се концентрира върху доразвиването на плана си за интелигентен кошер. По-късно основава компанията Bee Smart Technologies, която през днешния ден стои зад софтуерния бранд и платформата за продажба на мед от български пчелари.
От първообраз към артикул
„ Създадохме Bee Smart Technologies през 2015 година, спомня си Сергей. - Целта беше да съберем финансиране за създаването на по-добър първообраз на това, което към този момент имахме. След като тествахме протитипите с пчелари и разбрахме какво им би трябвало, започнахме да мислим по какъв начин да създадем артикул. Прототипът коства скъпо, не работи добре по отношение на условията на клиента и с цел да се трансформира в артикул, би трябвало да свършиш много повече работа, в това число да го сертифицираш. “

Подобно на редица започващи компании по света, Bee Smart Technologies потегля с поддръжката на така наречен бизнес ангели – частни вложители, подкрепящи бизнесмени с съобразителни хрумвания. През 2016 и 2017 година компанията притегля вложения и от локалния фонд за рисков капитал NEVEQ. С помощта на тези финансови инжекции се стига до основаването на Beebot – вътрекошерно устройство, което следи основни индикатори за пчелната колония и осведоми пчеларя за настъпили промени в кошера.

„ Температурата и влажността са извънредно значими за благосъстоянието на една пчелна колония, тъй като въздействат директно на тяхното здраве и продуктивност. Направихме и микрофон, който слуша пчелите и съгласно периодичност, на която жужат, дефинира в какво положение се намират те. Пчелната колония е организъм, който реагира с друга периодичност на жужене при разнообразни условия – болест, натравяне, нахлуване от различен тип. Имат друга периодичност на жужене и в другите стадии на развиване на фамилията. Разбирайки на какво дава отговор избрана периодичност, ние пишем речника за връзка сред индивида и пчелата “, изяснява основателят на Pollenity, който от няколко години е и пчелар.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/Beebot.jpeg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 700 " /> Науката в интерес на пчелите и пчеларите
Beebot дава опция на пчеларите да наблюдават положението на пчелите в действително време и да подхващат нужните ограничения при промени, с цел да се погрижат за здравето им, от което зависи и количеството мед, което те създават. Например през зимата пчеларите могат да схванат по кое време пчелите са гладни, което по думите на Сергей е доста значимо, защото пчелите нормално не умират от мраз, а от апетит. През по-топлите месеци пък Beebot може да е от помощ на пчеларите по отношение на така наречен роене, когато пчелите бягат от кошера – пчеларите могат да се приготвят за това събитие, като прекратят процеса или основат условия за произвеждане на нови пчелни колонии от актуалната.

Вътрешнокошерното устройство се продава в пакет с стратегия за обработка, визуализация и запазване на данните от кошера. Те подсказват на пчеларите какво могат да чакат в близко бъдеще съгласно измененията в положението на пчелите в предишното.

От 2019 година Pollenity работи по научноизследователски план взаимно с университети от Австрия, Германия, Швейцария, Белгия и Латвия в границите на стратегия „ Хоризонт 2020 “ на Европейския съюз (ЕС). Като част от плана Hivopolis българската компания е отпред на прототипирането на „ кошера на бъдещето “ и интеграцията на обособените системи в него. Една забавна разработка, по която работи екипът, е „ входен модул “, който брои пчелите и техните полети и разпознава какво влиза и излиза от кошера посредством датчици.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/Hivopolis.jpeg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 408 " /> Схематично показване на „ кошера на бъдещето “ на Hivopolis.По-сладък живот и за пчеларите, и за потребителите
Във времето Сергей и сътрудниците му осъзнават, че могат да подкрепят пчеларите както с новаторски технологии, по този начин и посредством даването на условия за продажбата на тяхната продукция на обективна цена.

„ Истински мед “ е онлайн магазин за мед с добавена стойност от това, че ние подсигуряваме качеството на продукцията. Преди да купим артикул от пчелар, макар че му имаме вяра и работим добре с него, ние тестваме меда, след това го опаковаме във фабрика, сертифицирана за работа с биомед, и го доставяме. Хората откликнаха на този способ на пазаруване на храна въобще. Пандемията беше една от аргументите хората да се замислят какво поставят на масата си и най-много от кое място идва то. Ние им предложихме стратегия, при която те могат да посетят пчеларя и да видят пчелите, той им споделя за значимостта на пчелите и така нататък В същото време считаме, че пчеларите би трябвало да бъдат заслужено заплатени за меда, който оферират. Затова се опитваме да им даваме колкото може повече пари. Разбира се, при всеки е друго, зависи и от броя на кошерите. Трябва да извадим пчеларите от сивия бранш. Много е значимо всичко да се случва законно, почтено и транспарантно, тъй като единствено по този начин се гради устойчива промишленост “, акцентира Сергей, който има вяра, че България разполага с съвършени естествени дадености за пчеларство.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/Istinski med_Burkancheva.png " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 700 " />

Всички пчелари, които пласират продукцията си през платформата, употребяват технологията на Pollenity. Сергей и сътрудниците му са избрали бизнес модел, при който потребителите могат да поддържат пчеларите посредством, както и посредством програмата „ Осинови кошер “, ориентирана към две групи клиенти: и.

„ С част от парите, които дават за меда, клиентите купуват и технология за пчеларя. Това понижава нашия марж на облага, само че ние желаеме да създадем по този начин, че да сложим мед на масата на всяко българско семейство “, изяснява Сергей и добавя, че като консуматори би трябвало да си даваме сметка, че е обикновено същинският мед да коства повече от оня, постоянно внасян от страни като Китай, в който се съдържат добавки като захарен сироп.

Към днешна дата от „ Истински мед “ са подкрепили 25 пчелари и могат да се похвалят с 2000 осиновени кошера, 50 корпоративни клиенти, измежду които Mastercard, Progress, Telus и други, и над 250 гости на кошерите. През 2021 година през уеб страницата са продадени над 35 тона мед.

Емил Пътов и брачната половинка му Богомила са измежду пчеларите, които си партнират с „ Истински мед “. Работят с платформата от 2019 година, като през днешния ден отглеждат 160 кошера в град Тръстеник (Област Плевен).

„ Хубавото при [„ Истински мед “] е, че като извадим несъмнено количество мед, чуваме се с тях и те ми споделят: „ Колкото можеш – 500 кг, 1 звук, изпращаш “. И до 2-3 седмици изпращат парите, което за нас е огромен плюс. Защото по какъв начин се практикува нормално при пчеларите? Вадиш си меда цяло лято и след септември почват да звънят търговците – до тогава би трябвало да стискаш и да си правиш тънки сметки “, споделя Емил и прибавя, че колкото повече пчелари се записват съгласно съществуващата законодателна уредба и колкото по-видими са техните артикули на пазара, толкоз по-добре ще бъде за всички българи.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/Istinski med_Osinovi kosher.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 750 " height= " 303 " />

Сергей и екипът му поставят старания за оправянето и с още един проблем: намаляващия брой на пчеларите в България. По на Европейската комисия (ЕК) в интервала 2017-2019 година в страната ни е имало близо 18 000 пчелари, до момента в който през днешния ден те са с над 31% по-малко.

На този декор безусловно преди няколко дни „ Истински мед “, в партньорство с „ Kaufland България “ и The World Bee Project, започва – хибриден курс по пчеларство с онлайн лекции и срещи и на практика занятия на пчелин. Чрез програмата участниците ще могат да преценяват дали пчеларството е подобаващ поминък за тях и ще получат главните познания и умения, от които се нуждаят за построяването на личен бизнес.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/Pollenity_Team.jpeg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 466 " /> Сергей дружно със своите сътрудници.
Седем години, откакто основава своя технологично-пчеларски бизнес, Сергей черпи най-голямо задоволство от позитивната противоположна връзка на клиентите. Той признава, че някои клиенти се отхвърлят да възобновят абонамента си за мед, само че не тъй като не са удовлетворени, а по радикално друга причина.

„ Има хора, които си вършат абонамент, получават по три буркана мед на месец за 12 месеца и когато ние ги питаме дали желаят да възобновят абонамента си, те споделят: „ Да, ще възобновя скоро, само че към момента не мога да изям този мед “. Дадохме си сметка, че би трябвало да предложим и други способи на хората да оказват помощ на пчелите. Затова пуснахме и други артикули, свързани с пчели – да вземем за пример личен бленд чай, който съдържа единствено растения, които са потребни за пчелите. Всъщност, в случай че прочетеш за този чай и си кажеш: „ А, бе, това в действителност ли го употребяват пчелите “, за нас това е огромната облага, тъй като някой към този момент се е поинтересувал и желае да знае по какъв начин работи цялата тази система. “

---

Този материал е основан по плана „ Малък бизнес, огромен триумф “ на Клуб Z. Ако имате забавни хрумвания за предприемчиви притежатели, разрастващи дребен и междинен бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл (в Subject/Тема напишете „ Малък бизнес, огромен триумф “).
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР