Воден от желанието си да подпомогне усилията на правителството на

...
Воден от желанието си да подпомогне усилията на правителството на
Коментари Харесай

ЕЦТП настоява държавата да отдели 35 млн. лв. за пътна безопасност през 2021 година

Воден от желанието си да подкрепи напъните на държавното управление на Република България за превъзмогване на проблемите, водещи до висока смъртност по пътищата, Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) направи свое изследване, засягащо равнището на пътна сигурност в страната, настояват от организацията.

На тази база ЕЦТП е изпратил писмо до Министерския съвет, Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата ", Министерството на районното развиване и благоустройството и Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията (МТИТС), в което упорства през 2021 година от държавния бюджет целево за пътна сигурност да се отделят най-малко 35 милиона лв..

Сумата е едвам към 1% от нужните средства за осъществяване на всички ограничения за предварителна защита на риска, обвързван в огромна степен със положението на пътната инфраструктура. Сред трагичните образци е тежкият случай от предходната седмица на Аспаруховия мост във Варна, при който тежкотоварен камион скъса защитната ограда и падна от моста, а лидерът почина.

" Считаме, че е явно, че заради дефицит на средства за пътна сигурност еластичните огради на моста не са били сменени с по-висок клас или с по-нови, които вероятно биха понижили риска от сходна злополука ", пишат от ЕЦТП.

Все отново съответните аргументи за нещастието би трябвало да бъдат открити посредством осъществяването на целенасочена ревизия по пътна сигурност, с цел да не се пускат в общественото пространство спекулации.

" Смятаме, че средствата от държавния бюджет в размер на най-малко 35 млн. лева би трябвало да се провиснал целево на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) и на МТИТС, с цел да се преодолеят сходни дефицити, каквито има хиляди по пътищата в страната. В същото време сме уверени, че бюджетът на АПИ за настоящ ремонт и поддръжка за 2021 година не би трябвало да бъде намаляван, а в противен случай - да бъде повишен, като също така на институции бъдат предоставени средства в размер на 30 млн. лева, които те да употребяват за ограничения за възстановяване на пътната сигурност в зоните на така наречен „ черни точки “. От друга страна е належащо да се даде и бюджет в размер на най-малко 5 млн. лева за внедряване на нововъведения, ориентирани към възстановяване на пътната сигурност от МТИТС ", допълват от Центъра.

" Изключително значимо е част от всички разказани нагоре средства да бъдат ориентирани към осъществяването на способени инспекции на мястото на пътно-транспортни катастрофи, което включва професионални експертизи и потреблението на модерни уреди и технологии ", уверени са от ЕЦТП.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР