Воден апокалипсис в България не се задава. Появилите се през

...
Воден апокалипсис в България не се задава. Появилите се през
Коментари Харесай

Министър Аврамова: Воден апокалипсис в България не се задава

 " Воден апокалипсис в България не се задава. Появилите се през последните дни информации за положението на водоизточниците и язовирите в България са спекулации, които целят втълпяване на боязън измежду популацията. “

Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова на конференция през днешния ден.

" Ако някой се пробва да всее боязън у хората за неналичието на вода, то това е безусловно подмолно “, акцентира Аврамова и добави, че тематиката се употребява от Българска социалистическа партия, която евентуално се готви за дебатите в Парламента.

" Вероятно се подгрява за тези диспути, само че считам, че е неточно това да става посредством заиграване със страха на хората “, беше безапелационна Аврамова.

Тя акцентира, че би желала да получи градивни оферти от опозицията по време на парламентарните диспути.  Очакваме да се разиска концепцията за обединяването на ВиК сдружения в холдингова конструкция, която да поема като буфер проблемите в бранша, уточни министър Аврамова.

Подготвен е отчет с ограничения за стабилизиране на ВиК бранша, които занапред ще се разискват за намиране на най-хубав вид, стана ясно още на конференцията.

" Добре е да се разиска и концепцията за единна цена на водата в цялата страна, както е при  електрическата енергия, като се резервира прагът на обществена търпимост “, сподели още районният министър.

Петя Аврамова заяви, че язовирите се наблюдават ежедневно и даде образец с равнищата на водата в няколко язовира, които през последните дни станаха обект на медийни изявления. По данни, които се събират в Министерство на околната среда и водите, за наличните водни размери в язовирите, в случай че водните количества в бент. " Тича “ се употребяват единствено за питейно – битови потребности, ще стигнат най-малко за 30 месеца; в бент. “Камчия “ – за 10 месеца; в бент. “Асеновец “ – за 4,5 месеца; в бент. “Бебреш “ за най-малко 3 месеца.    

Министърът изясни още, че с изключение на от язовирите всички ВиК сдружения за водоснабдяване на популацията употребяват в допълнение повърхностни и подземни водоизточници, речни водохващания, картирани извори, кладенци.

Към момента воден режим има въведен в няколко по-малки обитаеми места в областите Ловеч, Габрово и Сливен, като повода за това е понижен дебит или заледен водоизточник, стана ясно на конференцията.

Всички ВиК сдружения са предизвестени да наблюдават непрекъснато равнищата и при нужда да предизвестяват навреме кметовете за вероятно въвеждане на режими. " Хората би трябвало да знаят, че е по-добре режим на водата да бъде въведен по-рано, в сравнение с когато стане късно “, акцентира районният министър.

На конференцията стана ясно още, че според месечният график на Министерство на околната среда и водите за потребление на водите на комплексните и значими язовири за питейно водоснабдяване са разпределени 6,25%, за промишлено – 2,12 %, за произвеждане на електрическа сила – 84,96%, за екологични потребности – 6,47%.

ВиК секторът е един от най-недофинансираните през последните години, като за възстановяване на положението на ВиК мрежата в страната са нужни над 12 млрд.лв., сподели заместник-министърът  на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.

И до момента в който при пътищата посредством въвеждането на тол система този проблем е на път да бъде решен и пътният бранш да стане първият, който ще е на безспорна самоиздръжка, във ВиК бранша е по-сложно, стана ясно от думите на Нанков. Според него повода е, че ВиК услугата не може да се предлага напълно на пазарен принцип и би трябвало да се резервира прагът на обществена търпимост. По думите му в новия Закон за ВиК, който е в развой на подготовка, тематиката за обществената търпимост би трябвало да се обвърже със обществените помощи. 

В същото време статистиката демонстрира, че несъбраните вземания от ВиК операторите от частни клиенти за предходната година са над 80 млн.лв.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР