Водачи на амазонското коренно население в Перу призоваха папа Франциск

...
Водачи на амазонското коренно население в Перу призоваха папа Франциск
Коментари Харесай

Перуански индианци поискаха от папа Франциск помощ за опазване на амазонските тропически гори

Водачи на амазонското радикално население в Перу приканиха папа Франциск да им помогне да запазят най-голямата тропическа гора в света от нападателните нови закани, които фрапантно трансформират тази екосистема, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на АП.

Един от водачите, Ектор Суейо, изрази пред папата паниката на коренните поданици от изсичането на дърветата, измирането на рибата и заразяването на реките. "Небето е яростно и плаче, тъй като разрушавам планетата " сподели той. Франциск е приказвал нееднократно за нуждата от запазване на амазонските гори, които съпоставя с един от белите дробове на планетата. Хиляди индианци се събраха в перуанския град Пуерто Малдонадо да чуят папата.

Коренните амазонски нации не са били в никакъв случай толкоз застрашени, колкото са през днешния ден, съобщи Светият отец, представен от Агенция Франс Прес. Много желаех тази среща, сподели папата, изброявайки имената на двайсетина народности от Амазония, представители на които участваха в претъпканата зала. "Благодаря ви, че сте тук и ми помагате да видя по-отблизо, върху лицата ви, отражението на тази земя - многолика, безпределно разнообразна и притежаваща голямо биологично, културно и духовно благосъстояние ", добави роденият в Аржентина Франциск.
Трябва да скъсаме с историческата парадигма, която приема Амазония за изобилен източник на запаси за страните, без да взема под внимание народите, които я обитават, означи той.

Папата изрази отвращение от "сексуалното иго " и всички форми на принуждение против дами и девойки, подхранвани от "мачистката просвета ", съобщи Франс прес. Папата за първи път се изрича по този въпрос, отбелязва Агенция Франс Прес. "Недопустимо е да гледаме настрана и да позволим да бъде поругавано достолепието на толкоз доста дами и девойки ", сподели папа Франциск.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР