Вносителите на кафе в ЕС започват да ограничават покупките си

...
Вносителите на кафе в ЕС започват да ограничават покупките си
Коментари Харесай

Защо компаниите за кафе започнаха да избягват Африка?

Вносителите на кафе в Европейски Съюз стартират да лимитират покупките си от дребни селскостопански производители в Африка и на други места, подготвяйки се за нов еврозакон. Той ще забрани продажбата на артикули, свързани с заличаването на горите, една от аргументите за климатичните промени, написа Reuters.

Източници от промишлеността споделят, че разноските и компликацията при спазването на Регламента на Европейски Съюз за обезлесяването (EUDR), който ще влезе в действие в края на 2024 година, значи, че той към този момент оказва нежелано въздействие, което би могло с времето си да промени световните пазари на артикули.

Четири от източниците на изданието описват за пресъхване на поръчките на кафе от Етиопия, където 5 млн. фермерски фамилии разчитат на суровината. Те предизвестяват, че тактиките за доставяне, подхванати от фирмите преди влизането в действие на закона, рискуват да усилят бедността измежду дребните селскостопански производители и да покачат цените за потребителите в Европейски Съюз, до момента в който в същото време подкопават резултата от EUDR върху опазването на горите.

Не виждам метод за пазаруването на обилни количества кафе от Етопоя в бъдеще “, споделя Йоханес Денглер, управител в немската компания Dallmayr, която купува към 1% от изнасяното по света кафе.

Тъй като кафето на зърна, което той поръчва в този момент, може да се окаже в продуктите, които се продават в блока през 2025 година, то би трябвало да бъде съвместимо с EUDR, споделя той, макар че актовете за използването на закона към момента не са финализирани. Съгласно EUDR вносителите на първични материали като кафе, какао, соя, палмово масло, добитък, дървен материал и каучук, както и продуктите, за чиято изработка се употребяват те, би трябвало да могат да потвърдят, че стоките им не идват от обезлесена земя или ще би трябвало да платят съществени санкции. От колоса JDE Peets оповестиха, че може да бъдат принудени да изключат някои по-малки страни производителки от своята верига за доставки още през март, в случай че „ не е са намерили и приложили решение по отношение на тях “ до тогава.

Обезлесяването е втората съществена причина за климатичните промени след изгарянето на изкопаеми горива. Европейска комисия има няколко начинания, с които да подкрепи страните производители и дребните селскостопански производители да съблюдават новия закон. Сред тях е и самодейност, чието начало беше сложено по време на климатичната конференция COP28, където Европейски Съюз и страните членки поеха ангажимент да обезпечат 70 млн. евро за тези цели.

EUDR изисква фирмите да картографират цифрово своите вериги за доставки до имота, където са отглеждат суровините, което може да включва следенето на милиони дребни ферми в отдалечените райони. Освен това, защото фирмите постоянно не контактуват непосредствено със селскостопанските производители, те може да разчитат частично на данни, предоставени от голям брой медиатори, с някои от които също нямат директна връзка или на които нямат доверие.

В някои разрастващи се страни слабият интернет прави картографирането мъчно, а търговци и специалисти от промишлеността споделят, че разногласия към собствеността на земята, слабото правоприлагане и споровете сред разнообразни кланове биха могли да създадат рисково даже търсенето на данни за собствеността.

Кафето генерира 30-35% от общите доходи от експорт на Етиопия, като съвсем 1/4 се продава в Европейски Съюз.

Пекарните за кафе се насочват към огромни и заможни бразилски селскостопански производители. Шокиращо е. В рисковите страни има дребни производители и медиатори, които са необразовани, а ние идваме при тях със закон, който даже европейците не схващат “, споделя трейдър на кафе.

Изолирането на дребни селскостопански производители или цели страни обаче няма да е осъществимо, в случай че те са огромни производители на първични материали. Кот д`Ивоар и Гана да вземем за пример създават близо 70% от какаото в света, до момента в който 60% от кафето идва от Бразилия и Виетнам. Индонезия и Малайзия създават близо 90% от палмовото масло в света, което се употребява съвсем във всичко – от пици и червила до биогорива.

При това състояние някои огромни компании споделят, че ще пренасочват суровините, чийто генезис не могат да проследят, към страни отвън Европейски Съюз, до момента в който в същото време изпращат отговарящи на условията на закона артикули в Европейски Съюз.

Междувременно, разноските за покриване на условията на новия закон по цялата верига на доставките се чака да покачат цените на храните в Европейски Съюз. Двама от най-големите търговци на кафе в света – Sucafina и Louis Dreyfus Company, към този момент имат контракти за фючърсни продажби, в които е включена EUDR награда.

От Европейска комисия споделят, че не се чака EUDR да увеличи инфлацията при храните. От комисията означават, че въпреки проследимостта да изисква разноски, те евентуално ще бъдат компенсирант, защото законът би трябвало да понижи броя на медиаторите на пазара. EUDR съставлява изключително предизвикателство за огромните страни производителки на какао.

Половината от реколтата на Кот д`Ивоар, да вземем за пример, се продава от локални медиатори и е сложна за следене. Тъй като се отглежда главно за консумация в Европейски Съюз, тя не може да бъде изцяло пренасочена към Азия, защото шоколадът е по-малко известен там. Намаляването на медиаторите обаче също няма да е елементарно, споделят търговци, не на последно място тъй като локалните управляващи ги принуждават да купуват 20% от какаовите зърна от тази локална верига за доставки.

Тук се намесват управляващите. Те би трябвало да подсигуряват това предложение, само че не го вършат “, споделя световният в огромна комерсиална къща за селскостопански първични материали.

Проблемът за Кот д`Ивоар е, че 20-30% от нейното какаото се отглежда в предпазени гори от близо 1 милион души. Лишаването им от тяхното прехранване може да докара до обществено неодобрение, до момента в който в същото време преместването им не е осъществимо без съществено финансиране и поддръжка. В резултат на това град Абиджан обмисля да класифицира предпазените си гори, отначало, което провокира апел от страна на Европейски Съюз да се откаже от тези планове.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР