Вносители на доклада бяха общински съветници от различни политически групи

...
Вносители на доклада бяха общински съветници от различни политически групи
Коментари Харесай

Рекорден скок на заплатите в Столичната община, на кмета става министерска

Вносители на отчета бяха общински съветници от разнообразни политически групи - Цветомир Петров, Вили Лилков, Севделина Петрова, Борис Бонев, Иван Таков, Пламен Данаилов, Екатерина Йорданова, Ваня Тагарева, Прошко Прошков.

Решението планува от 1 април главната заплата на кмета на София да се приравни с министерската, като е записано, че не може да я надвишава. Председателят на СОС ще взима 90% от неговата заплата, зам.-кметове и районни кметове на Столична община - 80%, а кмет на кметство - 30%. Общинските съветници ще взимат 70% от заплатата на ръководителя на СОС.

Така месечното заплащане на кмета ще надвиши 9000 лева от 1 април, като до момента заплатата за тази служба беше 2900 лева Заплатата на ръководителя на СОС става към 8500 лева, а тази на общинските съветници скача на към 5900 лева

В претекстовете за повишението на заплатите се показва, че възнагражденията на кмета на Столичната община, на заместник-кметовете и на ръководителя на Столичния общински съвет, на общинските съветници в СОС не са променяни от 2014 година, а на кметовете на региони - от 2017 година. През този нескончаем интервал настъпи доста повишение на цените на стоките и услугите, което постанова актуализиране на заплатите на лицата, директно ангажирани с ръководството на Столична община, написа още в претекстовете.

Председателят на СОС Цветомир Петров разяснява преди дни, че кметовете и общинските съветници на доста по-малки обитаеми места в страната получават по-високи хонорари от тези в столицата, макар че в София се носи отговорност за бюджет в размер на 2,5 милиарда лв..

За съпоставяне - през февруари във втория по величина град у нас - Пловдив, заплата на кмета беше увеличена от 3350 на 5500 лева месечно. Председателят на общинския съвет там пък получава 4400, а общинските съветници - 2500 лева, плюс представителни разноски.

В Дупница също гласоподаваха растеж на възнагражденията след последните локални избори. В момента заплатата на кмета там е 7200 лева, 4320 лева - на зам.-кметовете, а на общинските съветници - 700 лева

Днес беше признат и бюджетът на София, който за тази година ще е рекорден - 2,576 млрд.лв., по отношение на 2,564 млрд.лв. за 2023 година. " За " гласоподаваха 45 общински съветници, 15 бяха " срещу " оферти бюджет.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР