Вносът на оръжия в Европа е нараснал почти двойно през

...
Вносът на оръжия в Европа е нараснал почти двойно през
Коментари Харесай

СИПРИ: Близо двоен ръст на вноса на оръжие в Европа

Вносът на оръжия в Европа е повишен съвсем двойно през последните пет години, което значително се дължи на войната в Украйна, заяви през днешния ден Стокхолмският интернационален институт за проучване на мира (СИПРИ), съобщи ДПА, представен от БНР.

В отчет на СИПРИ се показва, че сред 2019 и 2023 година вносът на оръжия от европейските страни се е нараснал с 94% спрямо интервала от 2014 до 2018 година, прецизира Българска телеграфна агенция.

Данните на основания в Швеция мозъчен концерн се отнасят до размера на оръжейните доставки, а не до финансовата им стойност. Тъй като размерът може да се колебае доста от година на година според от поръчките, институтът се концентрира върху петгодишни интервали, а не върху обособени години.

Най-големият вносител на оръжия в Европа е Украйна, чиито дял възлиза на 23% от общия импорт на военно съоръжение на континента. През 2023 година тя е и най-големият вносител на оръжия в целия свят. За петгодишния интервал обаче Украйна се подрежда на четвърто място в света след Индия, Саудитска Арабия и Катар.

Двете страни, изнесли най-вече оръжия за Украйна, са Съединени американски щати и Германия, като техният дял възлиза надлежно на 69% и 30%.

Общият размер на износа на оръжия от Германия обаче е намалял с 14% през последните пет години.

За първи път от десетилетия насам Русия към този момент не е един от двата най-големи международни експортьори на оръжия. Докато Съединени американски щати са нараснали износа си със 17%, покривайки 42% от международния пазар, доставките от Русия са намалели с 53%. Пред Русия се подрежда Франция, която е нараснала износа си с 47 %.

Като цяло световният трансфер на оръжия от всички страни бележи лек спад от 3,3 %.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР