Вносът на големи оръжейни системи в европейските страни се е

...
Вносът на големи оръжейни системи в европейските страни се е
Коментари Харесай

Вносът на оръжия в Европа се е увеличил, САЩ водят в световния износ

Вносът на огромни оръжейни системи в европейските страни се е нараснал с 47% през последните пет години, до момента в който дялът на износа на американско въоръжение на международния пазар е повишен от 33% на 40%, заяви през днешния ден водещ мозъчен концерн, профилиран в региона на споровете, съобщи.

След години на възходящо напрежение, съветската инвазия в Украйна през предходната година подтикна европейските страни да побързат да укрепят защитата си, отбелязва организацията.

" Въпреки че прехвърлянето на оръжие е намалял на международно ниво, в границите на Европа той внезапно се е нараснал поради напрежението сред Русия и множеството от европейските страни ", сподели в изказване старшият откривател към Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (СИПРИ) Петер Веземан.

Според СИПРИ огромните оръжейни системи са самолети, бойни кораби, танкове, артилерийски снаряди, ракети и разнообразни тежки отбранителни системи.

Европейските страни членки на НАТО са нараснали вноса си на оръжие с 65% спрямо интервала от предходните пет години, до момента в който международният тансфер на оръжие е понижен с 5,1%, съгласно данни на СИПРИ.

Съединени американски щати и Русия са били надлежно най-големият и вторият по величина експортьори на оръжие за последните тридесет години. Износът на американско оръжие се е нараснал с 14% за интервала от 2013-2017 година, с което Съединени американски щати са съдействали за 40% от международния експорт на оръжие. Колкото до съветския дял в международния експорт, той е понижен от 22% на 16%, прецизира организацията.

" Инвазията в Украйна евентуално ще ограничи още повече износа на съветско оръжие ", сподели различен представител на СИПРИ - Симон Веземан. " Това е тъй като Русия ще приоритизира въоръжаването на личната си войска, а и търсенето на съветско оръжие от страна на други страни ще остане ниско поради глобите, наложени против нея ", добави той.

През 2022 година СИПРИ предизвести, че нуклеарното оръжие в света евентуално ще се усили през идващите години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР