Внимавайте с консумацията на кофеин, защото освен дехидратиращ, има и

...
Внимавайте с консумацията на кофеин, защото освен дехидратиращ, има и
Коментари Харесай

Експерт: Внимавайте с кафето при вирусна инфекция и грип

Внимавайте с потреблението на кофеин, тъй като с изключение на дехидратиращ, има и лек диуретичен резултат, тъй че въобще не се предлага при повръщане и диария.

Топлите питиета постоянно се считат за лек за разнообразни респираторни болести, като простуда или грип, а изследванията демонстрират, че горещите питиета могат да оказват помощ за облекчение на признаци като хрема и възпалено гърло.

Когато става въпрос за кафе обаче, нещата не са толкоз елементарни и една от най-големите аргументи е, че то ни държи будни, а когато е болно, тялото има потребност от отмора.

" Кофеинът е стимулант и неговият подтикващ темперамент може да бъде контрапродуктивен ", споделя Суан Хасиг, професор по епидемиология в Училището по публично здраве към Университета на Ню Орлиънс. И прибавя, че " когато се сблъсквате с вирусна зараза, в действителност би трябвало да си починете добре ".

Хасиг споделя, че сънят оказва помощ на тялото да се бори и да се възвърне от вируси и защото задачата на кафето е да ни държи будни, то може да затрудни съня, от който се нуждаем в този миг. Същото важи и за енергийните питиета, които постоянно съдържат повече кофеин от чаша кафе.

" Твърде доста кофеин може да бъде неприятно за вас, даже когато сте в най-хубаво здравословно положение ", споделя Хасиг, а когато се употребява в огромни количества, кафето може да ни дехидратира.

Д-р Даниел Монти, ръководител на Департамента по интегративна медицина и хранителни науки във Филаделфия, прибавя пред HuffPost, че би трябвало да внимавате с потреблението на кофеин, защото с изключение на дехидратиращ, той има и лек диуретичен резултат.

Вместо това е значимо да се хидратирате с вода, сподели доктор Монти и добави, че " в случай че повръщате или имате диария от заболяване, е изключително значимо да останете хидратирани (вода, не кафе).

" Оводняването може да бъде обезпокоителен фактор, в случай че болестта е съществено и е да вземем за пример по-тежка форма на грип ", споделя лекарят и добавя, че тогава кафето не е положително, тъй като може да разстрои и стомаха.

Д-р Хасиг прибавя, че " някои инфекции като грипа също могат да причинят стомашно-чревни признаци и утежняването на цялата система от стомаха до червата просто не е добра концепция. "

" В подобен случай е целесъобразно да пропуснете и утринното кафе. Иначе няма нищо неприятно в чаша кафе, изключително през първата половина на деня, тъй като може да предотврати главоболие и да ни помогне да действаме ", споделя доктор Хасиг, " само че би трябвало да сте умерени и да си почивате задоволително ".

Той счита, че " доста е значимо да поддържаме положително равнище на хидратация от самото начало, изключително по време на заболяване, като най-подходящи са елементарната вода, натуралните сокове, както и топлите билкови чайове и горещата чорба, написа БГНЕС.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР