Внимавайте с клиентските карти за отстъпки по празниците. За това

...
Внимавайте с клиентските карти за отстъпки по празниците. За това
Коментари Харесай

Ние, потребителите: Бъдете внимателни с клиентските карти за отстъпки по празниците

Внимавайте с потребителските карти за отстъпки по празниците. За това сигнализира Габриела Руменова от организацията " Ние, потребителите “ в " Денят на Фокус “ по Радио " Фокус “.

" Миналата година по това време се наложи практиката да получаваме 30% отстъпка против потребителски карти, само че се изискваше като клиенти да предоставим несъмнено количество персонални данни. Това ми се коства прекалено. Ако въпреки всичко се съгласите да дадете детайлите си за правене на такава карта, постоянно можете да заявите, че сте трансформирали решението си и към този момент не желаете съответният админ да употребява персоналните Ви данни “, сподели още Габриела Руменова. " Не си коства да дадем ЕГН-то си, с цел да получим процентна отстъпка от услуга или стока “, безапелационна е Руменова.

За да пазарим, без да се разорим при пазаруването на дарове за празниците, е значимо да не подхождаме прочувствено. Когато избираме, би трябвало да мислим по-рационално. Иначе ще бъдем подвластни на маркетинговите трикове на търговците. Трябва също да знаем правата си като клиенти – по какъв начин интензивно да употребяваме информацията, която ни се дава за стоките. Да не отлагаме реакцията си, в случай че не сме удовлетворени от предоставения продукт – нищо, че са празници, би трябвало да изразим позиция, безапелационна е Руменова.

Бързането при избора на дарове води до неточности. " Много търговци не ни осведомят, че в доставките има забавяния и можем да получим подаръците си за Коледа чак през януари “, акцентира тя. Хората към този момент привикнаха да купуват коледни дарове и по време на ноемврийския Черен петък, тъй като това е задоволително дълъг период да прегледат покупките си и да върнат нещо или да го заменят при потребност, сподели още Руменова.

В еуфорията си забравяме, че опаковката на подаръка от време на време коства съвсем колкото него, както и доставката. Тези разноски би трябвало да преценим без страст – в случай че потърсим повече, ще забележим, че можем да си осигурим материали, с които сами да създадем опаковките си.

" При извършването на покупки на дарове онлайн е значимо да внимаваме за това, дали в електронната кошница на съответния уебсайт има бутон, с който категорично да потвърдим единодушието си да купим определените продукти. Трябва да се вижда общата сума, която изискуем. Заради кампанните за понижение хората пазарят от разнообразни уеб сайтове, само че информацията за таксуването на доставката от време на време е съзнателно подвеждаща. Случва се да се даде избор на клиента – да вземе стоката от физически магазин или да избере пощальон, посредством който да я получи. Пише, че в случай че изберете алтернатива " физически магазин “, това няма да Ви коства нищо, само че се оказва, че опцията в действителност е неактивна “, разясни още Габриела Руменова.

Когато получаваме ваучер като подарък, би трябвало да проверим за какъв интервал важи и дали ваучерът е поименен – т.е. дали може да се отстъпва. Може да се окаже, че сме си купили превъзходен ваучер, само че той да важи до края на януари, а индивидът, на който го сервира, да няма опция да се възползва от него “, акцентира Руменова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР