Внезапно възникнала неизправност или грешка на шофьора са двете водещи

...
Внезапно възникнала неизправност или грешка на шофьора са двете водещи
Коментари Харесай

Техническа неизправност или грешка на шофьора - основните версии за трагедията на Струма

Внезапно зародила нередовност или неточност на водача са двете водещи версии на проверяващите за тежката злополука. От огледа излиза наяве, че рейсът първо се е отклонил и блъснал в дясната част на пътя и се е чул гърмеж.

Какво знаем досега: 4 рейса с македонска регистрация са влезнали у нас през " Капитан Андреево ". Пътували са към Скопие. Три от рейсовете са се движели с 15-20 минути преднина пред рейса, който катастрофира.

На към километър след завоя край село Боснек при втурване надолу рейсът първо потегля внезапно надясно, удря се в дясната мантинела, отклонява се внезапно вляво, удря се в разграничителната мантинела. Чува се гърмеж, рейсът се възпламенява.

Все още не може да се каже какво е предизвикало злополуката.

Разследващите работят по две съществени версии - неочаквана техническа нередовност на рейса, което включва възможност за спукана предна дясна гума или неточност на лидера, на който е допустимо да му е прилошало или да е задремал. Прави усещане, че липсва спирачен път.



В рейса са пътували най-вече младежи, които са живеели в чужбина и са се върнали след дълъг почивен уикенд в Република Северна Македония. Това споделя пред Българска национална телевизия екскурзоводът Денис Халидов, който се е срещнал с групата в неделя в Истанбул. Фирмата притежател на рейса е един от най-големите туроператори в югозападната ни съседка, добави още той.



" Хубави рейсове имат, тъй че съгласно мен би трябвало да е механически изправен. Но едно е да го гледаш, друго е да мине механически обзор. Много е допустимо съгласно мен да е задремал водачът. Тъй като в 2 през нощта, по тази причина би трябвало екскурзоводът постоянно да е безсънен. Шофьорите бяха на междинна възраст ", споделя Халидов.

Малко откакто е станал случаят на автомагистрала " Струма " на мястото идва Васко Пиргов от Областната администрация в Перник, който има личната версия за случилото се:

" Има едно отклонение, една чешма със знак, който упоменава това нещо. Той е влезнал там и от знака е спукал предна дясна гума, рейсът продължава да се влачи, има разлив на гориво. И защото е работило парното на рейса и оттова идва повредата, с която стартира пожарът ", счита Пиргов.



Установено е, че рейсът е имал двама водачи, само че се допуска, че нито един от тях не е оживял. Имало е гърмеж, само че не е ясна още повода за него. Това оповестиха от Националната следствена работа, откъдето поеха следствието на случая. Заедно с представители на прокуратурата в Република Северна Македония, на мястото пристигна и ръководителят на службата Борислав Сарафов.

" Въпросът е от какво е породен този гърмеж. Дали от гърмеж в рейса или е гърмеж, който е породен от удар в мантинелата. Отново стигаме до главните версии - дали е техническа нередовност, или човешка неточност.

А останалите три рейса, те какъв брой по-напред са се движили.

Те са били на една компания транспортьор, само че са се движили на разстояние 15-20 минути един от различен, не са били стилен ескорт ", сподели Сарафов.

Вилма Русковска, началник на профилирана прокуратура РСМ сподели: На мястото се намира и притежателят на компанията транспортьор. За малко приказвах с него. Той сподели че към този момент 20 години има транспортна компания, до момента е нямал произшествия. Но ние ще изземем документите за всички рейсове - по кое време са регистрирани, по кое време са били на механически обзор и ще ги изпратим на българските сътрудници.

Главният прокурор на Република Северна Македония и представителят на българския основен прокурор разговаряха с потърпевшите при случая пасажери, настанени в болница Пирогов.

" Разговаряхме с всички потърпевши. Контактни са и всички са отвън заплаха за живота ", сподели Любомир Йовевски, основен прокурор на РСМ.

" Единственото, което споделят, е, че всичко е станало за секунди ", сподели Сийка Милева, представител на основния прокурор.

Разследващите са поискали от македонските си сътрудници и биологичен материал от близки на пътувалите в рейса, с цел да могат да се разпознават жертвите. Разпитват се и очевидци на случая.

Разследващите от двете страни - основният прокурор на РСМ и Борислав Сарафов са се разбрали, че в най-кратки периоди българската страна ще получи цялата документи за рейса.

Репортери: Иво Никодимов, Гергана Гайдарова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР