Внезапно ни напусна големият учен, културолог, документалист и картограф –

...
Внезапно ни напусна големият учен, културолог, документалист и картограф –
Коментари Харесай

Голям наш учен почина по време на откриването на изложбата си в Пловдив

Внезапно ни напусна огромният академик, културолог, документалист и картограф – доктор Стефан Пейков.

 Около 16 часа в Пловдив по време на откриването на последната му огромна интернационална галерия по картография, представяща България и Македония, доктор Пейков е умрял безусловно в ръцете на проф. Иван Илчев, заобиколен от историци и общественици. За това оповестиха участвали на общественото събитие очевидци.

Вероятно повода за гибелта е масиран инфаркт, до този миг ученият е бил в чудесно здраве и в добра кондиция.

Името на Стефан Пейков се свързва на първо място с това, че работи през втората половина на предишния век дружно с Людмила Живкова и проф. Александър Фол – като част от разнообразни експедиции у нас и в чужбина, свързани с проучването на езотерични феномени и обстоятелства.

Именно Стефан Пейков е учредителят на Научния експедиционен клуб към ЮНЕСКО, а в Комитета за просвета имаше водещо присъединяване в реализирането на плановете “Рьорих ”, “Леонардо да Винчи ”, както и Международната асамблея “Знаме на мира “, също и в Програмата за отбелязване 1300-годишнината на България.

Учредител и президент е на Международния търговски и културен център ГЕОПАН. Съучредител на Българската картографска асоциация, написа " Флагман ".

Неговите съвременници напомнят, че точно Стефан Пейков е индивидът, който ръководеше Координационния център на Програмата „ Странджа Сакар “ за съживяването на пограничните региони с Турция през 80-те години на предишния век.

Стефан Пейков е роден през 1945 година в Габрово. Завършва „ Биохимия “ в СУ “Св. Климент Охридски “, само че целия си живот посвещава на популяризирането на българската история и просвета.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР