Внесоха проект за промяна на абсурден параграф от закона за

...
Внесоха проект за промяна на абсурден параграф от закона за
Коментари Харесай

Хората на Слави спират реформата на Денков

Внесоха план за смяна на неуместен параграф от закона за бюджета
Дават 20 млн. лева на университетите, които дават отговор на условията в ЗВО

След острата реакция на академичната общественост

Депутати от Има Такъв Народ са на път да блокират промяната на просветния министър Николай Денков във висшето обучение, откакто внесоха законопроект за смяна на параграф 17 от закона за бюджета за тази година.

Според противоречивия текст, с цел да получат 20 млн. лева спомагателна дотация, университетите би трябвало да погазят автономията си и да одобряват правила за атестиране, спуснати ти им от Министерски съвет по предложение на просветния министър.
Текстът върви против Закона за висшето обучение и Конституцията, която подсигурява автономност на висшите учебни заведения, считат народни представители и университетски преподаватели.

Параграф 17 е неуместен, а законодателят в нарушаване на Конституцията и Закона за нормативните актове е позволил подобен параграф да мине сред първо и второ гласоподаване, разяснява пред “Труд” зам.-председателят на Народното събрание Ива Митева (ИТН), която е измежду вносителите на законопроекта. Ако бъде признат, това ще значи промяната да тръгне изначало и по верния метод, изясни още тя.

Очаква се препоръчаната смяна да бъде прегледана в просветителната комисия в Народното събрание още идната седмица, а нея да участва и министър Денков.

“Няма по какъв начин една такава огромна промяна, една такава заменена идея да бъде направена през параграф 17 на закона за държавния бюджет, а тъкмо това следим. Защото параграф 17 споделя, че университетите би трябвало да приведат критериите и индикаторите, които са им в правилниците, в сходство с методика. Тоест тези критерии и индикатори са там в сходство в член 57 от ЗВО. Изведнъж обаче в изречение второ от параграф 17 се появява, че до 30 април вузовете би трябвало да имат индикатори и критерии, че и методика, утвърдена от Министерски съвет. Виждате какво несъгласие. От една страна, Законът за висшето обучение не е изменен, въпреки това, внезапно те би трябвало да приведат правилниците си към индикатори и критерии на Министерски съвет. Това е абсурдно”, изясни претекстовете към законопроекта Митева.

Това е и позицията на огромна част от академичната общественост, която към този момент се разгласи срещу препоръчаните от Денков критерии и методика за атестиране.
Ива Митева, зам.-председател на Народното събрание, пред “Труд”: Ако приемем текста, вузовете ще получат парите
Ако се одобри параграфът, както сме предложили, ще могат да се дофинансират висшите учебни заведения, по този начин както направихме за музеите. Случаят е сходен. Както дадохме пари за приблизително обучение, за лекари, т.е. каквито критерии и индикатори има сега в Закона за висшето обучение, каквито са условията там, университетите просто би трябвало да дават отговор на тях, с цел да могат да получат тази спомагателна дотация от 20 млн. лева

Вие знаете, че ние сме за такава промяна, да стартира говореното и правеното є. Но сме безапелационни, че тя би трябвало да се направи след публично разискване, след взимане на мнение на всички заинтригувани и не през преходни и заключителни разпореждания и то в закона за бюджета.

Ако се промени законът за бюджета, няма заплаха тези 20 млн. лева да се изгубят. След като ние отстраняваме това изискване за методики, за индикатори, за акт на Министерски съвет, споделяме, че това, което е в ЗВО, това би трябвало се ползва и тези пари би трябвало да бъдат изплатени. Това би трябвало да се случи незабавно.

Смятам, че не е заслужено това, което се е случило и ние сме длъжни да оправим този текст, да се направи промяната както би трябвало да се направи. За да не дадем опция да се опитат да променят член 57 от ЗВО, взехме решение да внесем настрана законопроекта и да поведем дебата.

Структура за аналитични отчети и необятни публични разисквания
МОН дава отговор с нов публичен съвет за развиване
След като през вчерашния ден Има Такъв Народ внесе своя законопроект за смяна на противоречивия параграф, от МОН оповестиха, че в същия ден са учредили Обществен съвет за развиване на висшето обучение в Република България.

Той ще бъде управляван от акад. Христо Белоев, ректор на Русенския университет „ Ангел Кънчев “.

Съветът ще оказва помощ за реализацията на основите цели в Стратегията за развиване на висшето обучение. Сред тях са осъвременяване на съществуващите и основаване на нови образователни стратегии, включване в интернационалните просветителни и научни мрежи, стимулиране на младите преподаватели. Съветът е работи също за активизиране на научната активност и създаване на ефикасна връзка образование-наука-бизнес, прецизираха от МОН и допълниха, че новата конструкция ще приготвя периодически аналитични отчети към докладите на МОН и ще провежда също необятни публични разисквания по настоящи въпроси.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР