Внесената от опозицията интерпелация за председателя на парламента на Република

...
Внесената от опозицията интерпелация за председателя на парламента на Република
Коментари Харесай

Талат Джафери остава председател на парламента на Северна Македония


Внесената от опозицията интерпелация за ръководителя на Народното събрание на Република Северна Македония Талат Джафери не получи поддръжка. Цял ден в Народното събрание на страната продължи дебатът по настояването на ВМРО-ДПМНЕ, а обвиняванията към Джафери бяха за нарушение на Конституцията и законите, неспазване на Устройствения устав, заключване на вратите на пленарната зала и блокиране на депутатите, засегнатост на длъжностни лица, които работят в Народното събрание.

От опозицията упорстваха Джафери да бъде освободен от длъжността ръководител и настояват, че зад това искане стои половината страна. 

Джафери изясни, че пази институцията, застанал е зад депутатите в разнообразни техни претенции, получил е позитивен одитен отчет, смята затварянето на вратите на пленарната зала за опция, която правилникът дава, за определяне на кворума и предложи всички първо да се погледнат в огледалото. 

Според депутатите от ДСИ, от чийто редици е Джафери той е отличен ръководител на Народното събрание, а СДСМ упрекнаха Вътрешна македонска революционна организация ДПМНЕ в операции. Опозиционната партия ползва така наречен деен протест на работата на институцията, употребявайки процедурните благоприятни условия, които правилникът разрешава, с цел да не се стигне до взимане на решения. 

За изявленията бяха регистрирани над 40 депутати. Дебатът завърши малко преди среднощ, като за освобождението на Джафери гласоподаваха 43, срещу 61 и нито един въздържал се. За да бъде сполучлив вотът за настояването би трябвало да гласоподават най-малко 61 депутати от 120 локалния парламент на Република Северна Македония, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР