„Внесен е проект за създаване на временна комисия, която да

...
„Внесен е проект за създаване на временна комисия, която да
Коментари Харесай

Христо Иванов: Промени в конституцията ще се обсъдят и с партиите без парламентарно мнозинство

„ Внесен е план за основаване на краткотрайна комисия, която да разиска вероятните промени в конституцията, свързани с върховенството на правото и други тематики, свързани с този предмет. В тази комисия на паритетни начала всички партии в Народното събрание ще могат да излъчат представители и да можем да проведем един необятен спор по визиите на обособените политически обединения, какви промени в конституцията биха подкрепили, с цел да създадем крачка напред “, сподели водачът на Демократична България в оставка Христо Иванов.

Чрез измененията ще се понижи зависимостта на съдиите от основния прокурор.

„ Много значимо е това да стане в този момент преди избора на нов Висш съдебен съвет. Имаме поредност дългогодишни рекомендации от Венецианската комисия, които ни приканват да осигурим в съдийската гилдия да има огромно болшинство членове определени от съдии, до момента в който в прокурорската гилдия може да създадем по този начин, че да има огромно болшинство, които не са част от прокуратурата и не са в кариерна взаимозависимост от основния прокурор “, сподели Иванов.

Дебатът ще включи даже партии, които не са част от парламентарното болшинство, с цел да има необятна досегаемост.

„ Този спор ще се случи обществено и транспарантно, с цел да видят всички, кой, къде стои. Надявам се, че публичното мнение ще повлияе на политическите партии, с цел да подходят отговорно. Ние ще потърсим контакт с всички политически сили, в това число тези, които са отвън парламентарното болшинство, с цел да ги срещнем с тази идея “, сподели водачът на Демократична България, представен от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР