Внай-мрачните времена за нашия народ, времена на гнет, на безпаметност

...
Внай-мрачните времена за нашия народ, времена на гнет, на безпаметност
Коментари Харесай

Румен Радев отдаде почит към делото на Паисий Хилендарски в Банско

Внай-мрачните времена за нашия народ, времена на терор, на безпаметност и безнадежност Паисий Хилендарски се посвети да разпали искрата на знанието и просвещението и извади българския жанр от безвремие и безпринципност, да върне самочувствието ни като народ със собствен език, просвета, своя вяра, сподели в словото си пред мемориала на Свети Паисий Хилендарски в Банско президентът Румен Радев.

„ Днес означаваме 300 години от рождението на преподобния Паисий Хилендарски и 260 лета от неговата „ История славянобългарска “, която откри хоризонта към нашето духовно събуждане и културно възобновление “, уточни президентът. Със словата си напомни, че Паисий Хилендарски посвети себе си на Бога и на отечеството, презря персоналните неволи и не потърси земна популярност, а имаше друга задача – да освети пътя, който би трябвало да извърви българският народ, с цел да укрепи своята нематериалност и културна еднаквост и да му напомни, че е народ, правоприемник на могъща държавност, на славно и велико минало, на история, която би трябвало да помним и пазим.

Президентът взе присъединяване в тържествата, отдадени на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „ История славянобългарска “ и 60 години от канонизирането на Отец Паисий за светец от Българската православна черква, чиято кулминационна точка е през днешния ден в Банско.

“Неслучайно се твърди, че неговата История е самобитна стратегия на Българското възобновление. Хиленарският и Зографски духовник Паисий съумя да оттласне нашия народ назад в потока на времето. Възродил нашето минало, просветил сегашното, Паисий съумя да претвори загатна за тогавашното могъщо великолепие в голяма духовна мощ и сила, която ще разцепи нощта на робството петвековно и ще даде сила за съграждане на бъдещето”, сподели пред събралото се голям брой Румен Радев.

Той уточни, че начинанието на Паисий Хилендарски не просто въздигна възрожденския нравствен блян, само че от страниците на неговата История българинът преоткри и географските граници на своето родно място – от Дунав до Тракия и Македония, а духовното дело на Отец Паисий приготви почвата за битките за църковна самостоятелност и национално избавление.

И през днешния ден „ История славянобългарска “ е жива, помни се и ще се помни, сподели още в словото си президентът и добави, че макар че това не е първият писмен документ за българската история, книгата на Паисий приказва освен с разсъдъка. „ Тя убеждава с пламени усеща, които допират всяко българско сърце. От нейните страници бликат слова, които са по-силни от барута и пролятата кръв. Тази история е написана със пристрастеност, с непреклонна религия и любов към Отечеството и с непоколебима, голяма злоба и яд към родоотстъпничеството и чуждопоклоничеството, които Отец Паисий жигосва като най-големият грях – с пренебрежение “, уточни Румен Радев.

Той добави, че точно заради тази духовна мощ делото на Паисий Хилендаски бе последвано от плеяда почитатели, които неуморно преписваха неговата История и кръстосваха неговата земя от край до край, с цел да пробуждат и с цел да отекват пламенните слова на Светогорския духовник през днешния ден в мозъка и сърцата на българите.

Румен Радев означи, че почитайки преподобния Паисий Хилендарски, през днешния ден отдаваме дължимото самопризнание към Българската православна черква, „ която в най-мрачните времена на нашата история запази освен нашата религия, запази нашата памет, книжовност, език и национална еднаквост “.

Президентът благодари на община Банско и на кмета Иван Кадев за самодейността и организацията на честването на това значимо за целия български народ събитие, както и на всички публични лица, на всички възпитаници и младежи, които през днешния ден извършиха площад „ Възраждане “ в Банско, „ които ни давате увереността, че Паисий Хилендаркси в никакъв случай повече няма да задава своя въпрос: „ …поради що се срамиш да се наречеш българин “.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР