Внавечерието на 24 май - Ден на Светите братя Кирил

...
Внавечерието на 24 май - Ден на Светите братя Кирил
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия шестима изтъкнати български учени

Внавечерието на 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на славянската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, президентът Румен Радев удостои с висши държавни оценки шестима изтъкнати български учени.

С медал „ Стара планина” първа степен беше награден проф. Цочо Бояджиев за изключителния му принос в региона на науката и културата.

С медал „ Св. св. Кирил и Методий “- огърлие, бяха отличени акад. Иван Попчев - за изключително значимите му заслуги за развиването на математическата просвета и информатиката, акад. Никола Съботинов - за изключително значимите му заслуги в региона на науката, проф. доктор Петко Салчев - за изключителните му заслуги за развиването на системата на опазването на здравето в България, проф. Милияна Каймакамова - за изключително значимите ѝ заслуги за развиването на историческата просвета, и проф. Стоян Караиванов - за изключително значимите му заслуги за развиването на музикалното изкуство и културата.

Президентът посочи, че всеки от отличените е образец в своето занятие. Независимо че работят и творят в разнообразни области, те всички са част от духовната и научна мощност на България, построила и утвърдила нейния престиж и надалеч отвън границите на Родината, сподели президентът. С тяхната грижа за общото богатство и разцвет тези учени и създатели, слели гений и воля с умеенето да построяват модерни български научни школи, методики и патенти, сложи градивното начало на идващото потомство строители на модерна България, сподели Румен Радев.

Държавният глава сподели още, че основаните от учените теории и модели за развиването на изкуствения разсъдък, на ръководството на риска, на математическото моделиране, на одобряването на нашия нравствен и културен образ са изключителни достижения, които ни дават все по-големи благоприятни условия да вземаме верните решения в интерес на обществото и да реализираме високите цели, които стоят пред нас. Президентът посочи, че приносът на отличените учени към науката, към одобряването на българското културно и духовно пространство са високо ценени и отвън България, от международната научна общественост.

Президентът Радев уточни, че удостояването с висши държавни оценки на наградените през днешния ден е израз на дълбоката благодарност на обществото за техния професионализъм и отдаденост на възхода на Родината. Стремежът на България да бъде просперираща и съвременна страна може да бъде реализиран единствено с почитание и благодарност към хората на науката и духа, и към тяхната активност, сподели още в приветствието си президентът.

От името на наградените акад. Никола Съботинов, който е ръководител на Българска академия на науките в интервала 2008-2012 година, посочи необятния набор от научни действия, в които работят учените, което демонстрира какъв брой богата е нашата просвета. Той добави, че достиженията им са резултат на твърдоглав дълготраен труд, както и на труда на редица български учени, с цел да бъдат реализирани тези триумфи в науката. Отличията дават още по-голяма убеденост на научната общественост в България, че страната мисли и се грижи за тях, сподели още акад. Съботинов. По случай 24 май той пожела на всички български учени триумфи в благородната активност, обвързвана с духовното и материално обогатяване на българския народ и просперитета на страната ни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР