Внасят го замразено, продават го като охладено, у нас цената

...
Внасят го замразено, продават го като охладено, у нас цената
Коментари Харесай

Агнето за Великден идва от Македония

Внасят го замразено, продават го като охладено, у нас цената му е като миналогодишната

Агнешкото месо у нас за Великден, който тази година се пада на 5 май, а ден след него е Гергьовден, ще бъде импорт от Република Северна Македония. Причината е, че цената му оттова е доста по-ниска, в сравнение с публично продаваното у нас като родно произвеждане, както и от формалния импорт, нормално от Нова Зеландия. 

Традиционно на трапезата за Великден и за Гергьовден участва агнешкото, а повече от месец преди двата огромни християнски празника цената му е като миналогодишната, сподели инспекция на „ Телеграф “.

Стойност

Причината за застоя на цената обаче е, че все още няма действително търсене на агнешко месо, а това ще се случи към средата на април. Засега нашите фермери продават на едро по 10 лв. кило живо тегло и 12 лв. на дребно.

Цената от кошарата до магазина скача двойно, като агнето се продава за към 23 - 25 лв.. Очаква се обаче цената му тази година да удари 30 лв. в магазина, сочат предварителните прогнози за надценката. Цената въпреки всичко може и да не скочи галактически, тъй като има отплата в цената на фуражите. 

Качество 

В същото време внасяното от Северна Македония постоянно влиза на българска територия незаконно. Това в допълнение му снижава цената и такова месо може да се откри и за под 20 лв. в магазините. Според производителите идващото от югозападната ни съседка месо е замразено, само че се пласира в магазините като охладено, подбивайки цените на родните агнета.

В същото време агнешко месо всеобщо се внася от Нова Зеландия и се пласира в огромните търговски вериги у нас. Цената му за сметка на качеството е в пъти по-ниска от българското. Има и дребен импорт на агнета от Румъния и Гърция, само че при тях няма особена разлика в цените. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР