Внасяме сигнал до Европейската комисия, защото виждаме държавна помощ в

...
Внасяме сигнал до Европейската комисия, защото виждаме държавна помощ в
Коментари Харесай

БСП праща сигнал до ЕК заради концесията на Летище София

Внасяме сигнал до Европейската комисия, тъй като виждаме държавна помощ в даването на концесията. Това съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски по отношение на концесията на Летище София.
По думите му, най-голямото нарушаване било, че в радиус от 100 километра от Летище София никой различен концесионер няма да има право с присъединяване на страната или независимо да построява летище. Това дава преимущество на бъдещия концесионер на Летище София – в границите на най-малко 35 години и още 18 години, в случай че бъде продължена концесията, тъй като изискването значи, че столицата ни няма да може да строи ново летище за кажи речи половин век напред.
Освен това, в случай че имало още отчуждаване на терени поради концесията, щяло се прави от страната, като разноските щели да бъдат приспадани като финансови разноски от инвестицията на концесионера – това също се смята за държавна помощ от Българска социалистическа партия.
Червените виждат преимущество за бъдещия концесионер и в това, в случай че има смяна в закона, то всичко извършващо се по-късно да се приспада като капиталови дейности. Освен това – страната да оказва помощ безплатно на концесионера при удължаването на лицензи и позволения.
Свиленски заключи, че сигналът до Европейска комисия е с 28 страници претекстове. И добави, че Българска социалистическа партия ще прати писмо до премиера Бойко Борисов, с което ще изиска процедурата по отдаване на Летище София на концесия да бъде спряна, до момента в който Европейска комисия не каже има или няма държавна помощ в нея.
Автомагистрала " Хемус "
Друг народен представител на Българска социалистическа партия - Елена Йончева, дефинира градежа на 134 километра от автомагистрала " Хемус " за " обир ". Причината - давали се 1,350 милиарда лв. без да има работен план. " Автомагистрали " пък нямала потенциал - единствено поддържала пътища и терени, а също така щяла да раздаде с рамкови контракти парите на " наши хора ". Заради това, че изпълнителният шеф на " Автомагистрали " ЕАД Стоян Беличев е някогашен съучастник на Гинка Върбакова, Българска социалистическа партия пита дали става въпрос за случайност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР