Внасяме проект на решение за налагане на мораториум за поемане

...
Внасяме проект на решение за налагане на мораториум за поемане
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС искат мораториум върху държавния дълг

Внасяме план на решение за налагане на мораториум за вдишване и даване на държавни заеми. Това сподели националният представител от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Кирил Ананиев по време на брифинг в Народното събрание.

" Днес парламентарната група на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили внасяме план на решение за налагане на мораториум за вдишване и даване на държавни заеми по смисъла на Закона за държавния дълг до приемането на Закона за държавния бюджет за 2022, както и бюджетите на Държавното публично обезпечаване и НЗОК за 2022 година Убедени сме, че на този стадий не би трябвало да бъде стихотворец нов държавен дълг по следните аргументи. На първо място настоящото положение на фискалния запас. Към 30 ноември тази година неговият размер е към 12 милиарда лева, което значи, че докрая на годината ще бъде обезпечено осъществяването на държавния бюджет, както и ще бъдат обезпечени нужните средства при започване на годината и най-много за изплащането на пенсиите за месец януари. На второ място като сериозен мотив е неприятното ръководство на емисионния календар. ГЕРБ постоянно е теглил държавен дълг единствено тогава, когато е носила рентабилност за страната и сме получавали доходи в бюджета.

По думите му в последните два месеца съвсем всяка седмица са теглени по 500 млн. лева без да бъдат дадени никакви претекстове защо се теглят тези пари и какви цели преследва държавното управление като вземе този заем.

" Освен това желая да ви уведомя, че доходността, която осъществиха тези излъчвания, е негативна за бюджета, т.е. парите, които получавахме до момента като рентабилност, оттук насетне страната ще заплаща и ще губи средства, които ще бъдат плащани от бъдещите генерации ", добави още Кирил Ананиев.

Той означи, че тези пари, които се взимат под формата на заеми, се планува да се разходват за дълготрайни обществени разноски, които при всички случаи ще накарат идващите държавни управления да продължат и то при усложнени условия да теглят заеми, с цел да продължат тези разноски.

" Не би трябвало да забравяме и това, че с тези излъчвания беше натоварена банковата система, нейната ликвидност и в една усложнена политическа обстановка, донесоха единствено негативи въз основата на резултата, който получихме от излъчванията ", уточни още Ананиев.

Той обърна внимание, че са излезли предварителни данни на Министерство на финансите към 30 ноември, че бюджетът приключва на остатък в размер на 570 млн. лева " Това ни дава съображение да сме уверени, че няма по какъв начин докрая на годината да бъдат направени такива разноски, че да приключим с недостиг от към 5 милиарда лева ", съобщи още Кирил Ананиев.

Последната половин година служебно ръководство докара до утежняване на икономическата конюнктура.
Това сподели националният представител от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Александър Иванов по време на брифинга.

" ГЕРБ постоянно е била консервативна във връзка с държавния бюджет и постоянно сме били виновни при тегленето и издаването на държавен дълг. Последната половин година служебно ръководство докара до утежняване на икономическата конюнктура. Влошаване на прогнозите, които ни дават Европейска комисия и всички банки за развиването на стопанската система в България ", сподели Иванов.

По думите му тегленето на всеки лев дълг значи загробване на бъдещите генерации и високи лихви, които ще заплащат децата и внуците. " Ние сме срещу това, по тази причина точно вкарваме този мораториум ", съобщи още Иванов.

Виждаме първи проблясъци на това бъдещата коалиция да печели време и любовта на народа посредством вдишване на нов дълг, разяснява националният представител от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Александър Ненков.

" Колеги обстановката е следната: тържествената част свърши. Сега следва по-важната част да осъществим дългът си, който сме поели, когато сме се кандидатирали за народни представители. Повече от година се наслушахме на всевъзможни заклинения, обети, обвинявания, упоритост за по-добро ръководство. Реално, когато се замислим, това е една изгубена година в празни приказки. ГЕРБ е призвана да бъде съпротива в този парламент и като такава едно от главните ни терзания и забележки е, че виждаме първи проблясъци на това бъдещата коалиция, да печели време и любовта на народа, успокоение посредством вдишване на нов дълг и посредством загробване на бъдещите генерации, на бъдещите данъкоплатци ", зави още Ненков.

По думите му преди време, в случай че ставало въпрос за дълг, обществото е било сензитивно.
https://www.facebook.com/PPGERB/videos/2774946966138297
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР