Вмогила, проучена през юни миналата година в Норвегия, са открити

...
Вмогила, проучена през юни миналата година в Норвегия, са открити
Коментари Харесай

Откриха останки от най-старото погребение с кораб в Скандинавия

Вмогила, проучена през юни предходната година в Норвегия, са открити остатъци от транспортен съд, издигнат преди епохата на викингите. Археолозите считат, че това е най-старото известно заравяне с транспортен съд в Скандинавия , заяви Viking Archeology Blog.

Археолози са направили изследването в Херлаугшаген в Лека, който се намира в окръг Трьонделаг в Централна Норвегия. Извършено е от Научния музей и общината на окръг Трьонделаг и е финансирано с безплатна помощ от 100 000 норвежки крони от Националната организация за антиките на Норвегия . Целта беше да се откри по-подробна датировка на погребалната могила и вероятно да се удостовери дали в нея е имало транспортен съд. Археолозите откриват стоманени нитове, конски зъб, непокътнати остатъци от дърво и дървени въглища.

Нитовете разрешават на откривателите да датират обекта.

" Могилата е издигната почти през 700 година от н.е. ", твърди Гейр Грьонесби, археолог в университетския музей на Норвежкиq университет за науки и технологии.

" Това се назовава меровингски интервал и предхожда епохата на викингите. Тази датировка е в действителност вълнуваща, тъй като изтласква цялата традиция на корабните погребения много обратно във времето ", добави Грьонесби.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР